Aktuální zprávy z klubu
po 25.7.2022 | Šimon Zemánek, Daniel Krátký

Nová posila Oliver Okuliar: Hradec mi doporučil Peťo Frühauf

Nejnovější posilou Mountfieldu HK je dvaadvacetiletý slovenský útočník s reprezentačními zkušenostmi – Oliver Okuliar, který donedávna působil ve finské lize v týmu SaiPa Lappeenranta. Proč na severu Evropy skončil? Z jakého důvodu si vybral právě Hradec? Kdo mu doporučil angažmá pod Bílou věží? A se kterým současným hráčem NHL hrál v lajně? Na to i mnohé další odpovídal trenčínský rodák po svém prvním tréninku v Mountfieldu HK.

Olivere, vítejte v Hradci. Máte za sebou první trénink, jak jste se cítil?
Docela fajn. Bylo znát, že to byl první trénink, člověk si musí zvyknout na výstroj. Ale jinak v pohodě.

Do Hradce jste přijel teprve nedávno, jak se vám zde zatím líbí?
Hradec jsem si ještě nestihl úplně projít, ale co jsem viděl, tak vypadá jako pěkné město. Jsem tu vlastně teprve pár dní, takže co se kabiny týče, s hráči ještě nemám tak osobní kontakt… Ale už bych je asi dokázal rozeznat (usmívá se).

Už jste od nich dostal nějakou přezdívku?
Všude kam přijdu, mám přezdívku Oli.

„Bavil jsem se s bývalým hráčem Mountfieldu – Peťo Frühaufem. Ten mi Hradec doporučil.“

#5 Oliver Okuliar (o svém příchodu)

Jak dlouho jste byl s východočeským vedením v kontaktu?
Moc dlouho ne. Vlastně ještě na konci minulého měsíce jsem si myslel, že zůstanu v SaiPě. Potom jsem ale změnil názor, a tak jsem řekl svému agentovi, že bych rád zkusil něco nového. A zanedlouho byla na stole nabídka od Mountfieldu…

Měl jste více nabídek? Jestli ano, tak co rozhodlo, že jste si vybral právě Lvy?
Ano, měl jsem i další nabídky, některé byly i z jiných českých klubů. Pro Hradec rozhodlo to, že hraje hezký ofenzivní hokej, nestahuje do defenzivy. Navíc o mě měli zájem už minulý rok…

Byl jste v kontaktu s některým současným hráčem Mountfieldu HK ohledně vašeho možného přesunu pod Bílou věž? Například s krajanem Lukášem Cingelem?
Ne, nebyl. Já jsem se vlastně s nikým z týmu do té doby neznal. Bavil jsem se však s bývalým hráčem Mountfieldu – Peťo Frühaufem, který mi Hradec doporučil.

Ve finské SaiPě jste měl platný kontrakt ještě na další sezónu, po vzájemné dohodě jste se však s klubem dohodli na rozvázání smlouvy. Co se stalo?
Ono to bylo složitější… Já už v tom klubu neviděl žádnou vizi. Navíc se tam změnilo pár věcí, které se mi nelíbily, a tak jsem to začal řešit s agentem. Pak se ozval Hradec, který měl zájem už minulý rok, a já na jeho nabídku kývnul.

Jaké podle vás budou největší rozdíly mezi českou Extraligou a finskou Liigou?
Podle toho, co jsem viděl v tréninku, bych řekl, že hráči zde jsou zkušenější a více přemýšlejí. Zároveň to bude asi hodně o osobních soubojích a bude se méně bruslit než ve Finsku.

Jaká máte očekávání od angažmá v Mountfieldu HK?
Jsem ještě mladý, takže když budu hrát dobře, tak se můžu vyšvihnout... Zároveň chci splnit cíle, které si jako tým společně vytyčíme.

„Liverpoolu fandíme s bráchou už od mala, máme to v rodině.“

#5 Oliver Okuliar (o fotbale)

V příští sezóně čeká tým kromě extraligy také Liga mistrů. Jak se na ni těšíte?
Určitě je to výzva, na kterou se těším. Pár let zpátky v ní byl Hradec druhý, takže proč bychom se zase nemohli dostat daleko?

Před časem jste říkal, že máte skoro větší šanci na reprezentaci ze slovenské, než z finské ligy. Je to jeden z důvodů, proč jste zvolil českou Extraligu, která má ke slovenské nejvyšší lize blíže?
Jak můžeme vidět, tak těch kluků z české a slovenské nejvyšší soutěže je pravidelně v obou reprezentacích hodně. Byl bych velmi rád, kdybych měl znovu tu možnost Slovensko reprezentovat.

V nedávné době bylo pár případů, kdy se mladý Slovák dostal z Extraligy přímo do NHL, je to pro vás extra motivace?
Určitě. Klukům hodně pomohly výkony v reprezentaci, ať už na mistrovství světa nebo na olympiádě, kde skončili na 3. místě. Dařilo se jim ale i v lize.

V minulosti jste strávil dva roky v zámořských juniorských soutěžích, jak se vám tam líbilo?
Nebylo to pro mě vůbec jednoduché, protože jsem musel odejít od rodiny. Byl to pro mě velký skok, ale hodně mi dal. Zároveň jsem lépe připraven na hokej na užším hřišti.

Právě v zámořské juniorce jste měl možnost si zahrát s Dylanem Cozensem, top prospektem Buffala Sabres, který byl na posledním mistrovství světa jedním z hlavních tahounů Kanady. Také už se stal pravidelným členem základní sestavy "Šavlí" a v minulé sezóně si připsal 38 kanadských bodů. Jak se vám s ním hrálo?
S Dylanem to bylo super. Sedli jsme si a skoro celý rok jsme hráli spolu. Měli jsme smůlu, že nás zastavil Covid, jinak si myslím, že bychom došli daleko i v play-off. Sedli jsme si s ním i lidsky. Ještě pořád si občas píšeme, zůstáváme spolu v kontaktu.

Z vašeho Instagramu si nešlo nevšimnout, že jste také fotbalový fanoušek, konkrétně příznivec anglického Liverpoolu. Proč zrovna „The Reds“?
Liverpoolu fandíme s bráchou už od mala, máme to v rodině. V posledních letech mě to však chytlo ještě víc, protože hrají pěkný fotbal, na který se hezky dívá.