Preview k zápasu
so 26.11.2022 | Tomáš Prodělal

Na první advent na nehostinný stadion, Lvi jedou do Olomouce

Svěřenci Tomáše Martince si euforii z úspěšného osmifinále Ligy mistrů nedokázali přenést do Tipsport extraligy, když se jim nepodařilo využít velké množství šancí a padli s Plzní. Šanci na opravu dostanou již na konci víkendu, kdy se na promrzlém olomouckém stadionu utkají s tamními Kohouty. Těm letošní sezona vychází nad očekávání dobře a od jejího začátku se pohybují v horních patrech tabulky. Vrátí se Lvi na vítěznou vlnu? Utkání na Hané začíná v nedělních 17:00.

„Bude to těžké, ale věřím, že trenéři na jejich obranu najdou recept. Máme rozhodně šanci vyhrát.“

#83 Petr Moravec (o tuhé defenzivě Olomouce)

Celek zpod Bílé věže v pátek opět doplatil na svou nemocnou koncovku, když Plzeň přestřílel téměř dvojnásobným rozdílem, ale i tak padl 1:4. Jak souboj viděl junior Petr Moravec? „Je to škoda. Myslím, že jsme byli v zápase lepší. Kdybychom proměňovali šance a odehráli lepší druhou třetinu, která z naší strany nebyla optimální, tak jsme možná i vyhráli,“ mrzí šikovného forvarda výsledek. Hradečtí do utkání vstoupili opravdu se lví silou, jenže si v několika velkých příležitostech vylámali zuby na Miroslavu Svobodovi, týmu z města piva naopak stačily na gól jen tři střely. „Dali gól prakticky z ničeho a ten nás srazil. Škoda těch šancí, které jsme nedokázali přetavit v branku,“ říká zklamaně reprezentant do dvaceti let.

On sám naskočil ve čtvrté útočné formaci s Martinem Štohanzlem a v hradeckých barvách debutujícím Kryštofem Ouřadou. „Nějaké vazby mezi námi jsou, i když jsme spolu mnoho neodehráli. Věděl jsem, jak se na ledě chovají, takže to bylo rozhodně lepší než hrát s někým neznámým,“ poodhaluje základy souhry z Kolína šikovný útočník. Také Petr Moravec v letošní sezoně pendluje mezi hradeckým a-týmem, juniorkou a partnerským týmem Kozlů. „Upřímně nevím, co bude dál. Doufám, že v neděli opět nastoupím za áčko a příští týden se uvidí,“ odkrývá svou nejistou budoucnost hradecký odchovanec.

Šanci na zisk dalších bodů budou mít svěřenci Tomáše Martince už tuto neděli, kdy zajíždí na Hanou k zápasu s Olomoucí. Ta se nečekaně vyhoupla až na třetí místo tabulky. „Je to trochu překvapení. Hrají hodně jednoduchý hokej, o čemž jsme se přesvědčili tady u nás, když jsme jim nedokázali dát gól,“ rozebírá „Mory“ styl soupeře. Olomouc již tradičně hraje ze zajištěné defenzivy, přes kterou mají soupeři problém projít. „Bude to těžké, ale věřím, že trenéři na jejich obranu najdou recept. Máme rozhodně šanci vyhrát,“ uzavírá Petr Moravec.

JakubOrsava
Šikovný útočník se po nepovedené sezoně pod Bílou věží přesunul na Hanou, kde znovu ožil. V dosavadních 15 zápasech si připsal 11 bodů (6+5) a je třetím nejproduktivnějším hráčem týmu.

Olomouc – jde to i bez Krejčího

Kohouti před sezonou přišli o dvě výrazné tváře, megahvězdu celé soutěže Davida Krejčího, který nyní opět září v NHL, a dlouholetého trenéra Zdeňka Motáka, jehož si vyhlédl Třinec. Na výsledcích to ale rozhodně není znát, spíše naopak. Hanáci v prvních třech kolech inkasovali pouhé dva góly, a tak mohli okusit, jak chutná první příčka v tabulce. Moravané mohli být ještě spokojenější díky tomu, že se na ní dostali vysokou výhrou nad Spartou 4:0. Do devátého kola nebodovali pouze dvakrát, museli se sklonit jen před Pardubicemi 1:2 a Libercem 2:6. Avšak od té doby nabraly výsledky velmi kolísavou tendenci, kterou na chvíli rozčeřila série tří výher v řadě na přelomu října a listopadu. V posledním týdnu svěřenci Jana Tomajka nejprve doma vrátili porážku Bílým Tygrům v poměru 4:1, v úterý vyloupili třineckou Werk Arenu 3:2 a vyhoupli se na třetí místo tabulky. Do zápasu s Hradcem ale Olomoučtí na vítězné vlně nepůjdou, od Kladna totiž schytali výprask 2:5.

Co se vstřelených gólů týče, patří Olomouc s 56 přesnými zásahy do drobného podprůměru (9. místo). To ale rozhodně neplatí u branek inkasovaných. Maskovaní muži zatím za svá záda pustili jen 47 puků, což jejich tým dělá čtvrtým nejlepším. Dlužno dodat, že dva celky v této statistice před nimi mají ještě o utkání méně. S tím souvisí i vysoká úspěšnost v početní nevýhodě, s více jak 82 % jsou na třetí příčce. Pokud někde Moru tlačí bota, jsou to přesilové hry, využila totiž pouhých 12 z 83 nabídnutých příležitostí a je v této disciplíně na samém dně. O mnoho lépe na tom mužstvo z vysokoškolského města není ani při vhazováních, se 47,52 % úspěšnosti je třetí od konce.

V Olomouci se už tradičně staví na neprostupné obraně a skvěle chytajícím gólmanovi. To platí i letos. Branislav Konrád a Jan Lukáš mají vysokou úspěšnost zákroků, 93,14 % respektive 94,24 %. Navíc si oba připsali už dvě čistá konta. Tažení týmové produktivity po Krejčím převzal Jan Káňa, který si za 22 utkání připsal 17 bodů (8+9) a vládne střelcům i nahrávačům hanáckého celku. Jako kapitán jde Kohoutům příkladem Jiří Ondrušek s 22:25 průměrného času na ledě za zápas. V tabulce pravdy je na vrcholu Jan Bambula s osmi kladnými body.

Sestavy z minulého utkání


Sedláček (25. Lukáš) – Ondrušek, Mareš, Rašner, Škůrek, Dujsík, Švrček, Řezníček – J. Káňa, Knotek, Bambula – Kusko, Nahodil, Olesz – Plášek ml., Kunc, Navrátil – Menšík, Anděl, Rutar.