Ohlasy k zápasu
pá 15.3.2024 | Tomáš Kalas | Foto: Jiří Princ

Musíme dodržovat detaily, velí do dalšího utkání Tomáš Pavelka

První čtvrtfinálová bitva nabídla skvělý hokej, avšak se smutným koncem pro Hradec. Na ledě Dynama totiž padl 4:5 v prodloužení a v sobotu se tak bude snažit sérii srovnat na 1:1. Prohru nezvrátil ani obránce Tomáš Pavelka, který odehrál těsně přes sedmnáct minut a zapsal čtyři střely na Romana Willa. „Tahle prohra určitě bolí více, než kdybychom dostali 0:5. Zvlášť když jsme jim jsme byli vyrovnaným soupeřem,“ líčí po zápase před kabinou.

V úvodním utkání série se očekával především pardubický tlak hned od prvního buly. Ten ale nepřišel, částečně jej otupil svým vyloučením Martin Kaut už po padesáti sekundách hry. Dynamo navíc zmrazil gól Jordanna Perreta v polovině šesté minuty, když objel branku a o pardubického obránce protlačil puk za Willa. „Mohlo to hrát roli, že jsme měli zápasové tempo z předkola,“ přemítá Pavelka, jestli kratší pauza a absolvování byla pro Hradec v prvních minutách výhodou.

Ještě v téže periodě se prosadil z přesilovky premiérovou trefou Graeme McCormack a Hradec si odnášel vedení 2:0. To se však rozplynulo během úvodních 122 sekund po buly v další třetině. Trefy Zohorny a Vondráčka rázem dostaly do mentální výhody Pardubice. „Přišly tam chyby, Pardubice dokázaly hned otáčet hru a z přečíslení skórovat,“ popisuje inkriminovanou pasáž duelu obránce, jenž pod Bílou věž přišel před tímto ročníkem. „Určitě by bylo lepší ty góly nedostat, ale pořád bylo spoustu času do konce. Říkali jsme si, že je to za toho stavu v podstatě nový zápas,“ prozrazuje, co znělo na střídačce po bleskovém srovnání domácích.

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Pátek 15. března 2024


I start do třetího dějství byl velkým tématem. Po faulu Kaliny 19 sekund před druhou sirénou přišel na konci 41. minuty trest pro Miškáře a přesilovku pět na tři Dynamo využilo za 23 sekund. Tím se tak poprvé v utkání dostalo do vedení. „Čím méně vyloučení budeme mít, tak o to to pak bude lepší,“ má jasno Pavelka, přestože přesilovky nehrály v utkání až takovou roli. Oba týmy totiž využily po jedné početní výhodě.

Po šedesáti minutách svítil na kostce stav 4:4, což tak znamenalo prodloužení. To ale nemělo dlouhého trvání, v čase 61:25 rozhodl z dorážky Martin Kaut, čímž tak přisoudil Pardubicím vedení v sérii. „Rozhodly detaily, a o tom play off je. Přelévalo se to z jedné strany na druhou a na konci byl šťastnější soupeř,“ hodnotí komplexně ostravský rodák celou úvodní bitvu. Stále však doufá, že se obraz hry tolik měnit nebude. Při hře v plném počtu hráčů totiž měli místy Hradečtí převahu. „Už v základní části jsme měli úseky, kdy jsme s nimi dokázali hrát vyrovnaně. Doufám, že jim budeme pořád minimálně důstojným soupeřem,“ věří ofenzivní obránce.

A co změnit či zlepšit do sobotního utkání? „Víme, že to proti Dynamu jde, ale musíme nadále ctít a dodržovat detaily, abychom nevypadávali ze zápasu a podařilo se nám zvítězit,“ velí bek se zkušenostmi z finské nejvyšší soutěže. Povede se Lvům zajistit, aby ani v jednom utkání na hradeckém ledě nemohly Pardubice slavit postup? Ba co více, může znamenat sobotní duel velký obrat v sérii?