Akademie ČH
so 11.3.2023 | Tomáš Kalas, Tomáš Prodělal

Moje forma? Důležitější je tým, říká dorostenec Adam Novotný

Vstup do vyřazovacích bojů zvládli dorostenci náramně. Porubu v prvním osmifinálovém utkání přehráli jednoznačně 7:1 a velký podíl na tom měl Adam Novotný, který zapsal celkem čtyři kanadské body za jeden gól a tři asistence. „Z naší strany to byl povedený výkon, výsledek 7:1 hovoří za vše,“ má jasno hradecký útočník.

O utkání rozhodli Hradečtí fakticky již v první třetině. Po deseti minutách hry už totiž vedli 3:0, přičemž dvě branky vstřelili během 14 sekund na konci šesté minuty. „Byla tam dvoje rychlá střídání, ze kterých jsme dali branku, což soupeře trochu srazilo,“ přiznává Novotný. „Poruba měla sice v určité fázi převahu, my ale pak přidali další góly a ten zápas jsme měli ve svých rukou,“ naráží šikovný útočník zejména na závěr první třetiny, ve kterém hosté dali svou jedinou branku v duelu.

Celek z moravské části třetího největšího města republiky staví svůj hokej především na fyzickém aspektu hry, což bylo znát i v prvním osmifinále. „Připravovali jsme se na sérii od začátku týdne. Poruba hraje fyzicky náročný hokej a ukázala to,“ říká hradecký forvard. S Porubou se Lvi utkali již dříve dvakrát v nadstavbové skupině a zejména na tohoto soupeře má Adam Novotný dobré vzpomínky. V každém vzájemném utkání totiž zapsal kanadské body, v 21. kole nadstavby dokonce hattrickem jistil výhru 4:0. „Sám nevím, čím to je, že se mi proti Porubě tak daří,“ směje se 15letý útočník. „Jsem za to ale rád a věřím, že to bude pokračovat,“ doufá v další rozšíření statistik produktivní forvard.

„Cílem je samozřejmě finále, chceme dojít co nejdále.“

#16 Adam Novotný (o působení v play-off)

Série se po jednodenní pauze stěhuje na led Poruby, kde nastoupí dorostenci v nedělních 12:30. Bude se na hře Východočechů něco měnit? „Před odjezdem máme trénink, kde proběhne ještě nějaká příprava,“ lehce poodkrývá karty Novotný. „Doufáme však, že to bude vypadat ještě lépe než v prvním utkání a postoupíme,“ věří svému týmu útočník, jenž zažívá velmi povedený ročník.

Během 24 utkání v dresu Mountfieldu nastřílel 14 branek a 15 asistencí a celkově je pátý nejproduktivnější hráč Hradce. „Pro hráče je to super, když se mu daří bodově. Pro mě je ale důležitější, že jsme jako tým v pátek vyhráli,“ je pevně přesvědčen Novotný, který nakoukl i do reprezentace. A v ní se rozhodně neztratil, s výběrem U16 odehrál čtyři utkání a dokonce i skóroval. „Je samozřejmě fajn, že se mi takto daří, ale jak jsem už říkal, jde mi hlavně o tým. A to je nejpodstatnější,“ nepřeceňuje nijak své výkony.

Dorost má tak dobře našlápnuto ke čtvrtfinále, stále mu však zbývá udělat poslední krok. Hráči si však v kabině kladou vysoké cíle. „Cílem je samozřejmě finále, chceme dojít co nejdále. A kdybychom hráli o zlato, bylo by to super,“ uzavírá Novotný odhodlaně.