Ohlasy k zápasu
pá 3.3.2023 | Jan Hirsch, Jakub Houžvička

Matěj Machovský po debutu proti Spartě: Bylo to speciální

Hráčem Mountfieldu se stal poslední lednový den, na první zápas si však kvůli skvělé formě spoluhráčů musel počkat až do jednapadesátého, tedy předposledního kola. O to speciálnější debut to pro Matěje Machovského byl, že musel chytat střely některých svých známých tváří: sokem Hradci byla Sparta, za níž opavský rodák odchytal 136 zápasů. Tato premiéra však neskončila vítězně, Lvi padli 2:3.

Předposlední 51. kolo extraligy v O2 areně připomínalo urputný boj a ačkoliv Východočeši dvakrát vedli, tři body nakonec zůstaly v Praze. Velké vzpomínky na největší hokejovou halu v republice má gólman Matěj Machovský, který se na místo činu téměř po roce vrátil, tentokrát však v jiných barvách: hradeckých. „Určitě jsem chtěl, aby byl můj debut vítězný, bohužel se to nepovedlo. Myslím, že se nemusíme stydět za výkon, co jsme předvedli. Bylo to hodně těžké, máme na sobě hodně tlaku. Škoda, že jsme zápas nedostali alespoň do prodloužení, každý bod se teď nám hodí. Rozhodne se v neděli," komentuje 29letý gólman současný stav.

Zápas se Spartou ukončil jedenáct zápasů dlouhou bodovou šnůru, jejíž součástí bylo i deset (tříbodových) výher v řadě, tedy klubový rekord. Famózní formu si, stejně jako celý tým, udržel finský gólman Henri Kiviaho, který tak svého maskovaného kolegu do branky pustil až v předposledním kole základní části. „Ideální by bylo, kdybych dostal zápas trochu dřív, ale kluci měli neskutečnou šnůru a Kivi chytá skvěle, takže tam nebyl důvod nic měnit. Počkal jsem si až dostanu důvěru. Vyšlo to na Spartu, takže to bylo takové trochu speciální," říká brankář se zkušenostmi z KHL, Liigy nebo AHL.

„Rozhodne se v neděli.“

#35 Matěj Machovský (o nadcházejícím derby)

Dvakrát Hradečtí v zápase vedli, kamenem úrazu se však stala nedisciplinovanost. Faul Kevina Klímy v polovině třetí třetiny nabídnul Spartě možnost minutové přesilovky pět na tři, kterou Pražané využili a dokonali tak obrat.„Disciplína nás stála zápas. Sparta má bohužel pro nás tak kvalitní hráče, že si s přesilovkami poradila. Kdybychom hráli pět na pět, tak si myslím, že bychom vyhráli," spekuluje muž, nad jehož lapačkou proletěla nechytatelná a rozhodující rána Michala Řepíka.

Soustředit se teď celý tým musí na dosud nejdůležitější utkání sezony, které přímo rozhodne, zda se Hradec umístí v první čtyřce, tedy postoupí rovnou do čtvrtfinále, nebo bude muset bojovat v předkole. Ikoničtějšího soupeře si pro tento zápas Hradec nemohl přát, pod Bílou věž zavítá Dynamo Pardubice. Před utkáním se navíc připomene desetiletá extraligová štace Lvů. „O nic lehčí než na Spartě to nebude. Hrajeme doma, takže můžeme využít podporu našich fanoušků. Je to navíc speciální zápas, takže doufám, že to urveme," věří a uzavírá Matěj Machovský.