Ohlasy k zápasu
út 18.8.2020 | Redakce

Matěj Chalupa po duelu s Olomoucí: Byl jsem bitý jako pes

První zápas za Hradec, už jako hráč pod smlouvou v NHL s Chicago Blackhawks, si může odškrtnout Matěj Chalupa. Po pěti měsících to ale nebyla žádná sláva, Olomoučtí si ho totiž hodně hlídali. „Mám toho plné kecky,“ říká rodák z hlavního města Prahy po první hradecké prohře v sezóně.

Chajdo, máte za sebou utkání po dlouhé době, jak bylo těžké?
Mám za sebou první zápas asi po pěti měsících, naposledy jsem hrál proti Varům a musím říct, že toho mám plné kecky. Podle mě jsem zhubnul za ten zápas asi pět kilo, mám toho fakt plné brýle.

Co tedy bylo nejtěžší?
Asi ty souboje. Při tréninku jsme toho docela dost nabruslili a žádný problém nebyl. Ale souboje mě hodně vysílily a byl jsem bitý jako pes. S Olomoucí je to vždy takové vyhecované a hraje se hodně do těla, oni na tom mají svou hru postavenou a přesně tak také hráli.

Jenže hokej plný soubojů, to je přesně to, na co se musíte směrem k zámoří připravit, že?
V zámoří se taky hraje hodně do těla a tohle mi určitě pomůže, abych zesílil v osobních soubojích. Ale bylo to opravdu strašně těžké po té dlouhé pauze.

Kdy se zápas s Olomoucí rozhodoval?
Srovnali jsme na 2:2 a hned nám odskočili zase na 3:2 a potom na 4:2. A pak už jsme se bohužel nedostali zpátky. Šancí jsme měli dost, jeli jsme třikrát sami na bránu ve třetí třetině a bohužel tam z toho padnul jenom jeden gól.

„Myslím, že bychom mohli pomýšlet vysoko.“

#71 Matěj Chalupa (o hradeckých ambicích)

Bude hradecká síla během sezóny v rychlosti? V týmu je například Jordi Perret, Ráďa Pavlík nebo sourozenci Klímovi, kteří jsou hodně rychlí. Mohla by se na tom stavět taktika i hra?
Tak určitě, naše hra je teďka a byla i loni založená hodně na bruslení a teď ještě navíc přišel Kelly Klíma, takže tady máme hodně dobrých bruslařů a máme to založené hodně na rychlosti.

Co říkáte na sílu kádru? Klidně se může stát, že budete hrát čtvrtou lajnu. Tým navíc pravděpodobně posílí i Filip Hronek.
Samozřejmě, že nikdy není místo jasné, takže musím makat zápas od zápasu, trénink od tréninku. Nikdy není nic jasného a je to vždycky jen dřina. Hroňas je super bek, v Detroitu to jenom potvrzuje, defenzívu tam na něm staví. Pro nás to je jenom dobře. Myslím, že bychom mohli pomýšlet vysoko.

Sledujete i dohrávku NHL v zámoří? Dvě bubliny, kde týmy hrají play off, aniž by mohli někam odejít?
Sleduju to, když je nějaký zápas od šesti, tak se podívám a vůbec jim to nezávidím, tu bublinu. Nemají tam žádné diváky, jsou zavření na hotelu, můžou jenom na zimák. Je to divné. Když si vzpomenu na náš zápas s Vary bez diváků, tak to bylo takové divné a nepříjemné. Určitě jim to nezávidím.

Chápete rozhodnutí Tuukky Raska, který v minulosti chytal i v Plzni? Brankář Bostonu totiž opustil bublinu a vyrazil za rodinou uprostřed play off.
Na jednu stranu to chápu, ale na druhou stranu tam mohl s týmem zůstat. Jsou spolu celou sezónu, tak už to mohl dotáhnout do konce. Ale moc do toho nevidím.