Preview k zápasu
čt 12.1.2023 | Dominik Jarka

Klímové proti sobě! Lvi vyzvou Boleslav s novým trenérem

Lvi jsou namlsaní třemi výhrami v řadě a pro další bodový zisk jedou do Mladé Boleslavi. Tam se prvně postaví proti svým bývalým zaměstnavatelům Jan Eberle a Kelly Klíma. Kelly navíc bude poprvé v kariéře čelit svému bratru Kevinovi. Bruslaři po Novém roce odvolali kvůli špatným výsledkům trenéra Ladislava Čiháka, premiérově tak povede tým Jiří Kalous, který byl asistentem na stříbrném šampionátu „dvacítek“. Start je v pátek od 17:30.

„Do Boleslavi se těším. Mám na ně dobré vzpomínky, takže se budu chtít ukázat v co nejlepším světle.“

#51 Jan Eberle (o návratu do Mladé Boleslavi)

Hradečtí jdou do nadcházejícího duelu se zvýšeným sebevědomím, v úterý totiž udolali po prodloužení liberecké Tygry 5:4. „S Libercem to byl těžký zápas. Určitě jsme měli udržet vedení 4:3, ale bohužel se nám to nepodařilo. Naštěstí jsme zvládli zápas v prodloužení, takže jsme rádi za dva body,“ popisuje závěr zápasu Jan Eberle. Vysoké tempo a jiskry na ledě ale zkušeného křídelníka nezaskočily. „Samozřejmě mezi Libercem a Boleslaví nějaká rivalita je, ale s Hradcem to zas bylo něco jiného. Je jedno, za koho jsem nastupoval, vždycky to byl nepříjemný soupeř,“ komentuje kladenský rodák.

Premiéra v hradeckém drese vyšla 33letému Eberlemu dokonale, když se dvakrát prosadil na ledě Plzně. Teď ho ale čeká návrat do míst, odkud byl po Novém roce vyměněn za Kellyho Klímu. „Do Boleslavi se určitě těším. Je to tým, za který jsem poslední rok a půl nastupoval. Mám na to dobré vzpomínky, takže se budu chtít ukázat v co nejlepším světle,“ sděluje důrazný hráč, který se za Boleslav prosadil v osmi případech, z toho hned třikrát do sítě hradeckého Mountfieldu.

Návrat do bývalého působiště nevyjde držitele extraligového titulu ze sezony 2014/15 v kabině levně. „Do kasy samozřejmě budu muset něco vypsat, takže se na to chystám a řeknu to klukům před zápasem v kabině,“ usmívá se. Středočeši se také představí poprvé pod novým trenérem, bývalého hradeckého asistenta Ladislava Čiháka nahradil na pozici hlavního kouče Jiří Kalous. „Myslím si, že to bude spíše takový impuls. Za jeden den toho nedokáže mnoho změnit, ale určitě nás čeká bruslivé a bojovné utkání, ve kterém budou rozhodovat osobní souboje,“ uzavírá matador s 675 starty v nejvyšší české soutěži.

KellyKlíma
Syn bývalého reprezentanta Petra Klímy se připojil k Hradci Králové v polovině roku 2020. Za dvě a půl sezony zaznamenal v hradeckém dresu 20 gólů a 19 asistencí. Na začátku ledna se kvůli malému hernímu vytížení nechal vytrejdovat do Mladé Boleslavi.

Bruslaři s novým trenérem i Kellym Klímou

Bruslaři vstoupili do sezony skvěle, když z prvních dvanácti utkání vyhráli hned osmkrát a atakovali samé čelo extraligy. Následně ale přišla řada šesti porážek v řadě, kvůli níž se začali propadat tabulkou. Nepříznivá forma je provází i v aktuální době. Z posledních dvanácti střetnutí odcházeli jako vítězové jen ve dvou případech, přičemž devětkrát nedosáhli ani na bodový zisk. To znamenalo konec pro trenéra Ladislava Čiháka, kterého na lavičce nahradil Jiří Kalous, jenž v minulosti vedl například Třinec, Spartu či Kometu. Ten se pokusí vytáhnout tým z jedenáctého místa extraligové tabulky.

Na vině špatné formy je i střelecké trápení Mladoboleslavských. Se 73 vstřelenými brankami jsou nejméně skórujícím týmem soutěže. Problém není ani v počtu vyslaných střel, nýbrž v jejich kvalitě. Bruslaři vypálí puk na branku v průměru 32krát za zápas, víckrát to stihne jen hradecký Mountfield. Pyšnit se naopak mohou pátou nejlepší defenzivou ligy, inkasují v průměru méně než 2,5 gólů na zápas. Hradecké nečeká lehká práce ani při početních výhodách, soupeři na boleslavské oslabení vyzráli jen v devatenácti případech (nejlepší v lize). Zato při vlastních přesilovkách boleslavský celek strádá. Puk do branky dostali jen v 17 % početních výhod, hůře s využitím přesilovek jsou na tom pouze tři týmy.

Boleslavští byli v poslední době na přestupovém trhu aktivní a výsledkem je hned několik změn. Po dvou a půl sezonách v barvách Hradce zajistil Kellymu Klímovi trejd přesun do Mladé Boleslavi, opačným směrem putoval Jan Eberle. Oba tak vyjedou proti bývalým spoluhráčům, Kelly bude navíc poprvé v kariéře čelit bratru Kevinovi. To ale nebylo největší změnou na soupisce Bruslařů. Tým opustil nejproduktivnější hráč týmu, Pavel Kousal (11+12), který zamířil do Sparty výměnou za Daniela Přibyla a Davida Dvořáčka. O korunu pro krále střelců týmu se tak dělí Ondřej Najman (8+16) a Jan Stránský (8+16). Na druhém konci hřiště mohou Bruslaři spoléhat na brankářskou dvojici Gašpera Krošelja a Filipa Novotného, která patří ke gólmanské špičce ligy.

Sestavy z minulého utkání