Rozhovory
út 12.9.2023 | Petr Koval

Kapitán Jan Eberle: Je to ocenění za práci na ledě i mimo něj

V polovině loňské sezony zamířil ex-boleslavský forvard pod Bílou věž a hned týmu pomohl k historickému úspěchu. Patří mezi hráče, kteří na ledě nevypustí jediný souboj. Pracovitý útočník se stal novým kapitánem Mountfieldu HK. Jaké jsou cíle nového vůdce hradecké kabiny a co pro něj znamená nosit na prsou kapitánské céčko?

Honzo, byl jste vybrán novým kapitánem Mountfieldu HK. Máte ve vůdcovské roli předchozí zkušenost?
Na celou sezonu jsem kapitán nikdy nebyl. Vždycky to bylo jen na pár zápasů. V mládeži jsem byl kapitán, ale to je trochu něco jiného než v áčku. Je to určitě ocenění, moc si toho vážím.

Tak trochu jste převzal kladenskou štafetu po Radku Smoleňákovi. Probírali jste to spolu?
Smoli je kladenská náplava. Je to vtipné, ale trochu i závazek (směje se). Úplně jsme spolu o tom nemluvili. Za extraligovou kariéru jsem poznal celkem dost kapitánů. Určitě si můžu od každého něco vzít. Nějaké zkušenosti mám, ale vím, jak chci působit.

Jak jste reagoval na to, že pro nadcházející ročník budete nosit kapitánské céčko?
Oznámili mi to trenéři. Samozřejmě jsem za to rád. Překvapen? Bavili jsme se o tom už s klukama po sezoně. Říkali, že by chtěli, abych to byl já. To mě samozřejmě moc těší. Je to pro mě takové ohodnocení za to, co v kabině děláte. Jak na ledě, tak i mimo něj. Kluky dokážu motivovat. Doufám, že za mnou půjdou a že společně budeme kráčet za vítězstvím.

Co pro kluka, který odmaká každé střídání, znamená to, že se stane kapitánem. To musí asi hodně potěšit, že?
Určitě to potěší. Pro mě je to pochvala. Moc si toho cením. Ale je to na druhou stranu i velká zodpovědnost. Myslím si, že se sám od sebe ze dne na den nezměním. Budu předvádět to, co umím.

Máte za sebou letní měsíce dřiny na ledě i mimo něj, zavítali jste do Švýcarska nebo Rakouska. Jak přípravu hodnotíte?
Příprava byla dobrá. Myslím si, že zahraniční tripy ji dobře osvěžily. Podle mě jsme opravdu hodně trénovali, hodně bruslili. Věřím tomu, že nám to pomůže i do startu ligy, na který se celá kabina těší. Tohle období během posledních dvou měsíců je vždy velmi náročné. Do prvního ligového zápasu bylo daleko. Celou dobu se člověk těší na to, až to vypukne. Naštěstí to uteklo a je to tady.

„Máme vyrovnané útoky i obrany. V týmu je spoustu zkušených hráčů, někteří hráli i na mistrovství světa. Věřím, že ten mix povede k tomu, abychom byli co nejsilnější.“

#15 Jan Eberle (o kvalitě týmu)

Co říkáte na přípravná utkání se zahraničními celky?
Myslím si, že to bylo příjemné osvěžení. Člověk vypadl z tréninku. Byli jsme čtyři dny ve Švýcarsku, dva v Rakousku. Tým je pohromadě a vidí se i mimo tréninky a zápasy. Byla samozřejmě šance na nějakou srandu a určitě to prospělo.

Tým doplnilo šest hráčů, kde vidíte největší sílu týmu?
Myslím si, že naši silou bude určitě rychlost a houževnatost. Doufám, že budeme produktivní a budeme předvádět stejný hokej jako vloni. Máme vyrovnané útoky i obrany. V týmu je spoustu zkušených hráčů, někteří hráli i na mistrovství světa. Věřím, že ten mix povede k tomu, abychom byli co nejsilnější.

V médiích často vídáme informace o dopingu. Jak to zasahuje do hradecké kabiny?
Na internetu toho je strašně moc. Každou chvíli se o tom napíše nějaký článek. Názory jsou protichůdné. Samozřejmě nebudu říkat, že to nevnímáme. Nezbývá nám nic jiného, než abychom se soustředili na sportovní stránku. Musíme odvádět takové výkony, abychom získali co nejvíce bodů. Nemůžeme koukat nalevo a napravo. To, co ovlivnit nedokážeme, by nás nemělo zatěžovat.

Oproti předchozím letům se vašemu týmu v létě vyhýbala zranění. Jak klíčový faktor to může být před startem nového ročníku?
Když jde tým do sezony v kompletním složení, je to velké plus. Sestava se také nějak krystalizuje. Trenéři s ní nemusí nutné míchat. Teď byl na to čas, aby si to sedlo. Jsme v plné síle připraveni na start ligy.

V loňské sezoně Hradec došel až do finále. Jak bude těžké splnit ambice fanoušků?
Podívejte se, jak je liga vyrovnaná. V loňském roce třeba tým, který byl za patnáct kol na dně tabulky, se za dalších patnáct duelů mohl dostat do úplně jiných pater. Bylo to všechno na pár bodech a tabulka se dělila až na konci. Play-off je úplně jiná soutěž. Sám jsem to tady zažil v Hradci i z druhé strany, když jsme sem s Boleslaví přijeli z jedenácté pozice. Za pár zápasů bylo po čtvrtfinále. Je to určitě cíl, za kterým si půjdeme a podřídíme tomu všechno. Play-off pak bude úplně jiná soutěž. Tam si pak stanovíme cíl, za kterým půjdeme.