Akademie ČH
st 30.11.2022 | Dominik Jarka

Junioři jedou do Pardubic pro odvetu, devítka vyzve lídry

Tento týden si pro nás opět připravil pikantní mládežnická utkání. Juniorka jde po pouze zpátky do akce, v sobotu se na ledě Pardubic pokusí o odvetu za první prohrané derby. Dorostenci už za sebou mají první výhru v nadstavbě a doma se porvou o další body proti pražským „S“, které vedou nově vzniklou tabulku. A devítka vyzve své jediné dva přemožitele, v případě úspěchu se posune do čela tabulky.

Juniorka jde zpátky do akce, čeká ji východočeské derby

Junioři minulý týden odložili dvě utkání z důvodu obsáhlé marodky. Ta byla způsobena náročným programem, když během šesti dnů museli odehrát až čtyři zápasy. V prvních třech sice Hradečtí na vítězství nedosáhli, v posledním domácím duelu s devátým Zlínem si ale napravili chuť ve velkém stylu, když svého soupeře rozmetali vysoko 7:0. Udrželi se tak na třinácté, tedy předposlední, příčce juniorské tabulky. Na dvanácté Dynamo jim chybí čtyři body, zároveň mají ale Lvi zápas k dobru. Mountfield je i přes zmíněných sedm branek v posledním utkání stále nejhůře střílejícím týmem ligy s 53 brankami ve 23 zápasech. Nad vodou drží tým především Petr Moravec (13+8), který je pátým nejlepším střelcem celé soutěže.

Tento hrací víkend mají svěřenci Jiřího Janouška na programu pouze jediný duel. A přece půjde o duel velmi prestižní, v sobotu od 13:00 se utkají v Enteria areně s pardubickým Dynamem. Půjde tak o jakousi předehrávku nedělnímu mužskému derby, tato se však odehraje před zraky pardubických diváků. Z prvního juniorského střetnutí východočeských rivalů vyšli lépe Pardubičtí, když vydolovali bonusový bod za výhru 3:2 v prodloužení. Větší pozornost při přípravě musí Hradečtí věnovat Dominiku Pavlatovi (12+10), který jim posledně vstřelil dvě branky a s 22 kanadskými body je nejproduktivnějším hráčem Dynama.

Dorostenci hodlají doma sbírat další body

Dorostenci za sebou mají první dva duely vyšší nadstavby, ze kterých vytěžili dva cenné body. V úvodním duelu nové části soutěže sice nestačili na Karlovy Vary a padli 2:5, napodruhé to už ale bylo doma na vítěznou. Lvíčata se nezalekla současných mistrů z Plzně, i přes ztrátu vedení se udržela v zápase a nakonec slavila 2 body po výhře 4:3 v prodloužení. To je prozatím posunulo na sedmé místo dvanáctičlenné tabulky, ta je ale po pouhých dvou odehraných utkáních poměrně nevypovídající. Velkou pochvalu za úvodní duely si zaslouží gólman Vojtěch Petřík, jehož úspěšnost zákroků 92,59 % paří k pěti nejlepším počinům v celé lize.

Dorostenecký celek čekají dvě domácí klání, o body přijedou bojovat oba týmy pražských „S“. Nejprve na led ČPP Arény vyjedou v pátek od 15:00 svěřenci pražské Slavie, kteří zvládli naplno bodovat v obou případech a se skóre 16:5 vedou dorosteneckou tabulku. Parádně nadstavbu odstartoval také jejich útočník Maxmilian Curran (4+4), který vede celkové bodování ligy. Své štěstí přijede na led ČPP Arény zkusit i pražská Sparta, jež se Lvům postaví v neděli od 12:15. Ta je zatím také stoprocentní a za sešívaným sokem zaostává v tabulce pouze o skóre. Velkou oporou v posledním zápase jí byl především František Netušil, který se podílel hned na třech brankách (2+1).

Devítka vyzve v důležitých utkáních lídry

Devátá třída má z nadstavby odehraných již deset zápasů, aktuálně se veze na vlně pěti po sobě jdoucích vítězství, což Lvíčatům vyneslo třetí místo s dvoubodovou ztrátou na vedoucí příčku. Posledně si poradili s posledním Kladnem těsným triumfem 5:4, následně udolali v hostujícím prostředí i Dynamo Pardubice 2:1. Lvíčata nadále pokračují v čisté hře, s 60 trestnými minutami jsou nejméně faulujícím celkem nadstavby. A spolehnout se mohou hlavně na brankářské duo Filipa Růžičky a Štěpána Klapala, kteří statisticky patří k tomu nejlepšímu, co může liga nabídnout.

Pokud ale Lvíčata chtějí potvrdit skvělou formu a vyšvihnout se na špičku tabulky, musí to tento víkend prokázat. V pátek od 17:00 na domácím ledě totiž přivítají lídra celé soutěže, Mladou Boleslav. Ta je s 5,6 brankami na zápas nejlépe střílejícím celkem ligy, dominuje také při přesilových hrách, při kterých udeřila třináctkrát. Pokud se Východočeši chtějí pomstít Bruslařům za porážku 2:5 ve 4. kole, musí si více hlídat lídra kanadského bodování, Filipa Matějku (14+13), který se posledně trefil ve dvou případech. A v neděli od 12:15 je na hostujícím ledě nečeká práce o nic snazší, druhý Liberec bude bojovat o udržení své pozice. Severočeši jsou druhým týmem, který Hradci uštědřil v této sezoně porážku. Velký podíl na tom měl i Šimon Bělohorský (19+5), kterému aktuálně přísluší koruna pro krále střelců.


Program mládeže na následující dny:


DOROST: 3. kolo, pá 2.12.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Slavia Praha Slavia Praha
15:00
9. TŘÍDA: 11. kolo, pá 2.12.2022
Mountfield HK Mountfield HK - BK Mladá Boleslav Ml. Boleslav
17:00
DOROST: 4. kolo, so 3.12.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Sparta Praha Sparta Praha
12:15
JUNIOŘI: 28. kolo, so 3.12.2022
HC Dynamo Pardubice Pardubice - Mountfield HK Mountfield HK
13:00
9. TŘÍDA: 12. kolo, ne 4.12.2022
Bílí Tygři Liberec Liberec - Mountfield HK Mountfield HK
12:15