Ohlasy k zápasu
pá 24.2.2023 | Adam Kodet

Jsem sváteční střelec, moje práce je jinde, hlásí Bohumil Jank

Poprvé v sezóně Hradec vyzrál na Olomouc v základní hrací době a nutno podotknout, že to bylo po velmi vyzrálém, spolehlivém a zodpovědném výkonu, podpořeným úspěšnou koncovkou. Jedním z přesných střelců byl i Bohumil Jank, jehož výstavní rána hodná zlaté helmy dopomohla k cenné výhře 4:0 a k prodloužení nejdelší hradecké výherní série vůbec.

Bohumile, z deseti zápasů máte třicet bodů a zase jste posunuli hranici klubového rekordu. To zní hezky, že?
Je to krásné a myslím, že každý z nás si uvědomuje, že se to jen tak nestává. V týmu si toho moc ceníme, jdeme pokorně dál a v neděli ukrojíme další zápas. Každý bod je pro nás teď důležitý a doufejme, že se nám podaří udržet ve čtyřce.

Možná poprvé v sezóně se téměř vyprázdnila marodka, jaké to je konečně hrát v plné palbě?
Je super, že se sestava se ustálila a konečné můžeme hrát v plné síle. Sezóna nebyla kvůli zraněním jednoduchá, pořád někdo odpadal a někdo přicházel a stále se to kumulovalo. Je dobře, že před závěrem sezóny si to začíná sedat a myslím, že je to vidět i na našem herním projevu. Momentálně nám to sedí a jsme víc sebevědomí.

Olomouc jste výsledkově jasně předčili a navíc, dvě třetiny jste soupeře k ničemu nepustili. Hrajete v takové pohodě nebo bylo cítit, že se Hanáci trápí?
Nemyslím si, že to bylo nějaké jednoznačné, proto si bodů ceníme. Olomouc je soubojové mužstvo, mají spoustu silných hráčů a to je nepříjemné každému. Nic moc nevymýšlí, hrají tvrdě v obranném pásmu a hned to vyndávají ven. Je to nepříjemné, protože my obránci a i útočníci se musí pořád otáčet.

„Jsem sváteční střelec, moje práce spočívá v něčem úplně jiném.“

#72 Bohumil Jank (o svém gólu)

Pro vás, vyhlášeného tvrďáka, je ale takový soupeř ideální, ne?
Pro mě je to super, je to náplň mojí práce. Musím to takhle odvádět a týmu to tímto způsobem splácet. Když přijde takový soupeř, je to pro mě mnohem lepší, než kdyby kolem mě třeba jezdil Hradec (usmívá se). Kdyby proti mně lítaly takovéhle mušky, tak by to pro mě bylo těžší, než když se hraje takový urputný hokej jako proti Olomouci.

Na Hané to pro Vás bylo s bonusem v podobě fantastické rány do vinglu. Kolikrát v kariéře to takhle parádně sedne?
Já jsem sváteční střelec, mně se tohle moc neděje. Já dám jeden, dva góly za sezónu, ale jsem rád, že dokážu přispět i takovým dílem. Moje práce spočívá v něčem úplně jiném, hrát zodpovědně dozadu a pomáhat týmu obětavostí a bojovností.

Vítězná šňůra asi nemohla přijít v lepší dobu, jak moc vám to pomůže směrem k vrcholu sezóny?
Je pravda, že série přišla v pravý čas. Na začátku ledna jsme byli nějakých deset bodů od posledního místa. Kdyby nám tehdy někdo řekl, že budeme tři kola před koncem na čtvrtém místě, a ještě budeme mít náskok, tak si budeme klepat na čelo a řekneme mu, jestli se nezbláznil. V lednu jsme začali sbírat body pravidelně, měli jsme tam dlouhé bodové série, a to pro nás bylo důležité.

„Pro nás je důležité udělat čtyřku, jdeme si za tím.“

#72 Bohumil Jank (o pozici před play-off)

Je udržení čtyřky jasným cílem? Občas předkolo týmu sedne a rozjede se.
V předkole se může stát cokoliv. Kdokoliv může narazit na nějaký tým ze spodku, který hraje podobně nepříjemně jako Olomouc. Nemusí mu to sednout a může vypadnout. Pro nás je tedy důležité, abychom tu čtyřku udělali a jdeme si za tím. Za mě a myslím že i za celý tým je lepší, abychom do čtvrtfinále postoupili přímo. Pak budeme mít čas se připravit, tak aby se neopakovalo to, co v minulém roce.

V neděli vás čeká loňský přemožitel z Boleslavi, při určité konstelaci vás může dohromady svést předkolo. Jak se na zápas připravit?
Ještě na tento tým můžeme klidně narazit, takže pro nás vlastně play-off začíná už teď. Soupeř musí už teď vědět, že kdyby na nás narazil, že ho to bude neskutečně bolet a že s námi prostě nebude mít šanci.

Co udělat oproti loňsku jinak, aby se neopakoval podobně černý scénář? Co bude vaší letošní zbraní do vyřazovacích bojů
Hrajeme vlastně stejný systém jako minulý rok, akorát kvůli všem těm zraněním jsme na úspěšnou loňskou základní část nemohli navázat. Myslím, že teď dokazujeme, že jsme v herní pohodě a že umíme hrát systém, který chceme. Do play-off půjdeme s tím, co umíme dobře, tedy jednoduchý, bruslivý hokej a utavení soupeře v útočném pásmu. A když se k tomu přidá obětavost a dohrávání hráčů, což bere soupeři sílu, tak věřím, že budeme úspěšní.