Ohlasy k zápasu
po 21.3.2022 | Adam Kodet

Jakub Lev: Z prohry se musíme poučit, do Boleslavi jedeme vyhrát

První utkání Generali Česká play off Tipsport extraligy dokázali Lvi těsně ovládnout, v tom druhém naopak nejtěsnějším rozdílem padli. Přitom Mountfield začal parádně, za necelé čtyři minuty vedl 2:0. Mladá Boleslav ale dokázala utkání otočit a z Hradce si odvezla velmi cenný bod. O kvalitách Bruslařů, soubojích na vhazování i dvojzápase na ledě soupeře mluvil po druhém utkání Jakub Lev.

Jakube, první zápas série jste i po pauze dokázali získat, druhý jste po dobrém startu ztratili. Co se stalo ve druhé třetině?
Upustili jsme od naší hry, kterou jsme hráli v první třetině. Začali jsme dělat hlouposti, které se v play off dělat nedají. A Boleslav nás za ně potrestala. Nedostávali jsme se na forček, nevybojovávali jsme puky. Za stavu 2:2 tam byl docela dobrý konec druhé třetiny, tam jsme Boleslav zatlačili a bylo tam několik šancí. Neproměnili jsme je, soupeř pak už měl spíš ojedinělé šance a rozhodl střelou z vrcholu kruhu.

Viděl jste nějaký klíčový moment zápasu, který nakonec vedl k porážce?
Za stavu 2:0 jsme tam měli pětiminutovou přesilovku, tam kdybychom odskočili, tak si myslím, že je hotovo. Nevyužili jsme ji, Boleslav se dostala zpátky do zápasu a otočila.

Jsou přesilovky to, co budete do dalšího průběhu vyřazovacích bojů víc trénovat? Zatím se vám nepodařilo využít ani jednu.
To je další věc. Oslabení hrají kluci parádně, ale přesilovky nám nejdou. Určitě se na to koukneme, potrénujeme a vymyslíme na Boleslav nějaký recept, aby to v dalších zápasech rozhodlo v náš prospěch.

„Dvě třetiny od nás byly špatné a Boleslav nás potrestala.“

#30 Jakub Lev (o druhém zápase série)

Změnil soupeř po první porážce něco hned do druhého dne, překvapila vás Boleslav něčím?
To ne, hráli to, co od nich čekáme. Dlouhé přihrávky, protečovávají si to a chodí do forčeku. Bohužel jsme si nedokázali vypracovat dostatek příležitostí, abychom rozhodli a odskočili dál.

První čtvrtfinále se dalo považovat za oťukávací, ve druhém už bylo vidět, že přibylo střetů, konfliktů a emocí. Už se tým dostal do play off módu?
Samozřejmě, že už jsme se přepnuli, ale bohužel jsme to udrželi jen jednu třetinu. Dvě třetiny od nás byly špatné a Boleslav nás potrestala. Musíme si z toho vzít ponaučení, aby se to neopakovalo a v Boleslavi jsme byli úspěšní.

Pro vás jako centra číslo 1 jsou důležitá vhazování. V prvním utkání jste byli lepší, ve druhém vás Boleslav předčila i na buly. Jak se střední útočník připraví na soupeře, proti kterému chodí do kruhu celou dlouhou sérii?
Samozřejmě buly jsou důležitá součást zápasů, vždycky je lepší začínat s pukem, než abychom o něj bojovali. Myslím, že každý centr se kouká, kdo proti němu jde na buly a sleduje, kdo to jak hraje. Při celé sérii se pak ti kluci dobře znají, a tak se snaží vymyslet něco nového.

Hned na prvním buly druhého zápasu v první sekundě došlo k lehčímu konfliktu mezi vámi a Marisem Bičevskisem. Z čeho to pramenilo?
Měl brusli u mě na půlce a já si myslím, že tam nemá co dělat. Já už jsem se připravoval na buly a on prostě asi spadnul, nevím, jak to tam přesně bylo.

„Jedeme do Boleslavi pokud možno urvat hned první zápas.“

#30 Jakub Lev (před dvojzápasem v Boleslavi)

Fanoušci a veřejnost možná čekali, že průběh čtvrtfinále bude jednoznačný, když jste do něj vstupovali jako vítěz základní části. Jak jste to viděli vy?
Věděli jsme, že to bude těžká série, nečekali jsme, že Boleslav smázneme 4:0 nebo něco takového. Je to play off, my si půjdeme za svým cílem, kterým je postup. Jedeme do Boleslavi pokud možno urvat hned první zápas. A ideálně pak doma ukončit sérii.

V Boleslavi se Hradci historicky příliš nedaří, ale letos jste tam vyhráli po víc jak čtyřech letech. Je to pro vás nějaké téma?
Na nějaké historické bilance nebo statistiky se vůbec nebudeme dívat. Žijeme tady a teď a jedeme tam vyhrát. Jak začne play off, tak se rozdíly mažou a nekouká se na to, kdo měl v základní části víc bodů nebo kdo kde vyhrál. Začíná se od nuly a my na to vůbec nekoukáme.

Druhý zápas někteří hráči nedohráli, jak těžké je počítat ztráty hned zkraje play off?
Uvidíme, jak na tom budou, ale tým není o jednom hráči. Každý ví, co má dělat, a když někdo vypadne, někdo další ho musí zastoupit. Moc na to nechceme ani koukat, k play off nějaké výpadky a drobná zranění prostě patří.