Aktuální zprávy z klubu
út 23.5.2023 | Ondřej Hudec –⁠ Hokej.cz

Hokej v číslech: Mountfield HK přivedl v květnu tři posily

Mountfield HK přivádí pro následující ročník do svého kádru tři zvučné posily. V rámci extraligy se z Mladé Boleslavi do královehradeckého celku přesouvá útočník David Šťastný, z Finska se do české soutěže po roční přestávce vrací obránce Tomáš Pavelka, a ze slovenské Banské Bystrice ulovil Hradec Králové útočníka Alexe Tamášiho. Co o nich říkají čísla?

David Šťastný

David Šťastný je pro tuzemské fanoušky z této trojice asi nejznámějším jménem, když se v dresu Mladé Boleslavi vypracoval v nadstandardního extraligového útočníka. Nejlepší ročník má za sebou Šťastný ze sezony 2020/2021, kdy nasbíral v 50 zápasech 52 bodů a vstřelil 26 gólů.

V posledních dvou sezonách pak nasbíral shodně vždy 22 bodů a to v 39, respektive 48 zápasech. Dlouhodobě ale David Šťastný patří v rámci extraligy k ofenzivně velmi nebezpečným forvardům. A do hradecké koncepce zapadá především skvělým bruslením.

Právě díky této přednosti nasbíral ve zmiňované sezoně 2020/2021 spoustu bodů, když patřil k nejnebezpečnějším hráčům v rychlém přechodu střední třetiny a následném zakončení proti ne úplně konsolidovaným obranám soupeřům.

V průměru měl Šťastný totiž ve své bodově nejlepší sezoně čtyři šance po rychlém přechodu za 60 minut hry 5 na 5 a vstřelil z těchto akcí devět gólů, nejvíce v extralize. A i v dalších dvou sezonách byl v tomto směru nadprůměrným útočníkem.

I celkově je Šťastný dlouhodobě při hře 5 na 5 jedním ze střelecky nejaktivnějších hráčů, když v přepočtu na 60 minut generoval v posledních třech letech vždy okolo 17 střel. A to ho řadí mezi pět procent nejčastějších střelců.

Zároveň ale Šťastný dokáže připravovat dlouhodobě velice solidní pozice svými přihrávkami také spoluhráčům. A právě jeho ofenzivní aktivita spojená s kvalitním bruslením z něho dělá pro soupeře velice nebezpečného hráče.

To potvrzuje koneckonců i Šťastného ofenzivní vliv, když se s ním na ledě výrazně zvyšovaly šance Mladé Boleslavi, v posledních dvou sezonách ovšem vázla koncovka celého týmu a jeho ofenzivní aktivita se tak nepromítla do kolonky bodů. Pokud ale začnou opět vstřelené góly následovat očekávání, stane se třicetiletý útočník klíčovým mužem a velmi kvalitní posilou pro Mountfield HK.

Tomáš Pavelka

Ofenzivu dokáže velice dobře podpořit i další nová tvář v dresu Hradce Králové. Tomáš Pavelka totiž v minulosti platil v extralize za ofenzivního obránce s velmi slušnou podporou útoku.

Jeho předností byly v předchozích extraligových sezonách také velmi dobrá rozehrávka a celková distribuce puku. A to právě jak při zakládání útoků, tak také v samotném útočném pásmu, kdy patřil Pavelka před svým odchodem do Finska mezi nejkreativnější obránce. Rozdával přihrávky na střely mezi beky téměř nejčastěji, a i kvalitou vytvořených šancí patřil k absolutní extraligové špičce.

V sezoně 2021/2022 nasbíral Pavelka na obránce velice dobrých 26 bodů, když se rychle oklepal ze svého zranění, kvůli kterému zvládl v předcházející sezoně pouze 14 duelů. A ukázal také, že ročník 2019/2020 z jeho strany nebyl náhodný, když v něm měl na kontě 28 bodů ve 47 zápasech.

Pavelka tedy nabízí potenciál nadstandardního ofenzivního přínosu s neutuchající podporou ofenzivy. Fanoušci Mountfieldu se mohou těšit na jeho přesné a kvalitní přihrávky, přehled v rozehrávce a výrazné zapojení se do rychlého útočného přechodu, v čemž ve svých dvou prozatím nejpovedenějších sezonách také vynikal.

Po Davidu Šťastném tak jde o další posilu, která svým herním stylem, a i skrze datová čísla výborně zapadá do koncepce Mountfieldu HK.

Alex Tamáši

Z pohledu čísel je hodnocení Alexe Tamášiho pro českou extraligu poměrně složité, když slovenská nejvyšší soutěž toho, na rozdíl od té české, v této oblasti příliš nenabízí.

V právě uplynulém ročníku Tipos extraligy nasbíral Alex Tamáši 28 bodů (13+15) ve 45 zápasech, už předtím si vysloužil také pozvánku do národního týmu Slovenska, se kterým absolvoval světový šampionát ve Finsku v roce 2022. I nyní reprezentuje svou zemi na MS v Lotyšsku a Finsku.

Bodový zisk Tamášiho během posledních let neustále stoupal. Z historického pohledu můžeme díky jeho produkci v posledních sezonách slovenské extraligy odhadovat, kolik by nasbíral bodů za stejných podmínek v české soutěži.

Dle těchto výpočtů lze od Tamášiho očekávat mezi 15 a 20 body. Nutno ovšem zmínit, že hodně bude záležet na roli, kterou si pro nadcházející ročník v sestavě Mountfieldu vybojuje.

Předpokládaný hrubý odhad by ho ovšem v extralize zařadil na pomezí produkce hráče druhého a třetího útoku, což není vůbec špatné.