Preview k zápasu
ne 12.2.2023 | Jan Brůna

Extraliga je zpět! Lvi začnou náročný týden bitvou s Třincem

Po reprezentační pauze se vrací liga a s ní i zápasy Hradce! A to netradičně už v pondělí, kdy Mountfield poprvé během pěti dnů vyzve Třinec v rámci dohrávky osmého kola. Náročný týden doplní ještě mače s Litvínovem a Plzní a Lvi budou chtít navázat na sérii pěti výher v řadě, kterou završili skalpem Komety. Oceláři zase v posledním mači těsně přehráli Kladno. Jeden z klíčových bojů o čtvrtfinále play-off startuje v pondělních 17:30.

„Tento týden půjde o hodně.“

#8 Oliver Okuliar (o důležitých bitvách před play-off)

Hradečtí hokejisté před reprezentační přestávkou zvítězili pětkrát v řadě včetně posledního skalpu Komety, nemohl u toho však být Oliver Okuliar, který se vrací po delším zranění. „Nehrál jsem vlastně celý leden a připravoval jsem se. Teď se na to těším více, než když jsem chodil stereotypně do zápasů. Na začátku jsem odpočíval, pak jsem začal chodit za bráchou do nemocnice na magnetickou rezonanci. Potom jsem trénoval s Michalem Tvrdíkem mimo led a pomáhali mi fyzioterapeuti,“ líčí průběh svého návratu slovenský útočník.

Hráči s číslem 8 přerušilo zranění na startu nového roku skvělou sérii 12 bodů v devíti kláních, na kterou by jistě rád navázal. „Prosinec mi vyšel dobře. Stalo se, hokej tohle někdy přinese. Už to nevrátím. Teď už jsem skoro zpátky, takže jsem rád,“ říká rychlonohý forvard. Jeho comeback přichází v době, kdy Mountfieldu zbývá posledních osm duelů základní části a finišují bitvy o play-off. „Tento týden půjde o hodně, máme v něm čtyři zápasy. Musíme do toho dát všechno,“ burcuje před klíčovými střetnutími rodák z Trenčína.

Vysoký hokejista se zranil právě v posledním mači s Třincem, na nějž nyní Lvi narazí dvakrát během pěti dnů. „Máme to ve svých rukách. Kluci hráli skvěle celý leden a snad na to navážeme. Stále máme šanci na čtvrtfinále. Pondělní dohrávka bude o prvním gólu a určitě to bude těžký, urputný zápas i na psychiku. Hraje se o šest bodů a každý souboj bude důležitý. Oni mají skvělé individuality, ale na to se dnes hokej nehraje, hlavně v play-off. Musíme si dát pozor na jejich přesilovky,“ ví Oliver Okuliar. Celý rozhovor s ním si můžete přečíst v zápasovém bulletinu.

LukášKaňák
Pětadvacetiletý bek dorazil do Slezska v rámci výměny s Plzní za Jana Jaroměřského. Už si stihl připsat svůj debut, když naskočil jako sedmý obránce do duelu s Kladnem. Byl tak u výhry, kterou Třinečtí potřebovali jako sůl.

Oceláři se po krizi mírně zvedají

Třinec zvyklý na vysoký standard z posledních let si od nové sezony sliboval hodně, avšak po čtyřech zápasech z toho byl jediný bod za prohru v Pardubicích po prodloužení. Oceláři nevyužili čtyřikrát po sobě výhodu domácího prostředí, a na výhry i body si tak museli počkat. V listopadu uspěli čtyřikrát v řadě včetně skalpu Mountfieldu 4:1 a stejnou sérii zopakovali také o měsíc později a ještě o jedno utkání ji vylepšili na přelomu roku. Pak ale paradoxně přišla tento ročník dosud největší krize Slezanů, když se jim nepodařilo bodovat pět duelů za sebou. V minulých mačích to ovšem napravili a do reprezentační pauzy šli s výhrou nad Kladnem.

Přes všechny vzestupy a pády je aktuálně tým z třicetitisícového města na čtvrtém místě tabulky zaručujícím přímý postup mezi nejlepších osm. Navíc ho zdobí po Dynamu druhá nejlepší defenzíva (97 inkasovaných branek) a po Kometě druhé nejlepší přesilovky (27,86% využití). Hokejisté s drakem ve znaku se drží i co se týče oslabení. Zajímavostí je, že dosud rozdali nejméně hitů v rámci soutěže, a to pouze 209, a v počtu trestných minut je disciplinovanější jen Brno. Lvi na Oceláře tuto sezonu ještě nenašli recept – ve Slezsku padli 1:4 a doma v úvodním zápase nového roku po obratu soupeře 2:3 po nastavení.

Nestárnoucí Martin Růžička si letos svých 42 kanadských bodů rozdělil spravedlivě mezi 21 gólů a 21 asistencí, avšak jeho přínos ještě o bod předčí slovenský snajpr Marko Daňo, který je s 24 brankami nejlepším střelcem Třince i celé extraligy. Nejvíce radostných momentů připravil pro své spoluhráče Andrej Nestrašil, jehož 30 gólových nahrávek zatím překonává jen budějovický Lukáš Pech. Útok ze zadních řad skvěle doplňuje Jakub Jeřábek – ten si za své výkony (mj. nejlepší v tabulce pravdy) vysloužil odměnu v podobě národního týmu a naskočil do obou utkání v Malmö. Bránu Slezanů hájí hradeckým příznivcům dobře známá dvojice; jedničce Marku Mazancovi kryje záda Ondřej Kacetl.

Sestavy z minulého utkání

Kiviaho – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandič, F. Pavlík, Marcel – Eberle, Cingel, Lev – R. Pavlík, Lalancette, Werek – Perret, Klíma, Jergl – Chalupa, Štohanzl, Lang.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 9 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je k dostání vždy od 13:00 domácího hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět. Včetně soutěže o zajímavé ceny!