Akademie ČH
čt 16.3.2023 | Eva Šafranková

Dorostenci vyzvou ve čtvrtfinále stejně jako vloni Třinec

Aby dorost postoupil mezi osm nejlepších, musel nad Porubou dvakrát zvítězit, což se mu i podařilo. Poprvé skolil svého soupeře jasně 7:1. Druhý zápas byl však velmi napínavý a rozhodnout muselo až prodloužení, ve kterém si vítěznou trefu na 4:3 připsal Adam Novotný, a tím tak dovršil svůj hattrick. Nyní čeká Hradec ve čtvrtfinále stejný soupeř jako minulou sezonu, a to Třinec. První mač se odehraje ve městě pod Javorovým v pátek od 17:30.

Týmu z východu republiky se výsledkově dařilo víceméně celou sezonu. Nezaznamenal totiž více než tři porážky v řadě a jeho nejdelší vítězná šňůra trvala devět zápasů. Skupinu C ovládli Oceláři s jednobodovým náskokem na druhou Porubu a třetí Zlín. V nadstavbě se jim také dařilo a do vyřazovacích bojů postoupili ze třetího místa se 45 body a bilancí 74:46. Týmové produktivitě vládne Šimon Pohludka (25+16), který je zároveň i nejlepším střelcem. David Lukas Holub se může s 11 asistencemi pyšnit nejlepším nahrávačem. Brankoviště mají na starosti hlavně Jakub Milota (94,74 %) a David Skácel (91,64 %).

Čtvrtfinále se hraje na tři vítězené zápasy a startuje v pátek 17. března. Třinec jako lépe postavený celek hostí první i druhé utkání (sobota 18. března) a případně páté (pátek 24. března). Mountfield se představí doma ve třetím mači, které se odehraje v úterý 21. března, a případně ve čtvrtém (středa 22. března). Letošní vzájemné duely byly velmi vyrovnané, pokaždé však dopadly lépe pro Slezany (4:3p a 1:0).

Václav Pánek: Pro postup mezi čtyři nejlepší uděláme všechno

VáclavPánek
Svěřencům hradeckého trenéra stačily na postup dva zápasy. V osmifinále zvítězili nad Porubou 7:1 a 4:3 po prodloužení.

V osmifinále jste porazili Porubu a stačily vám na to dva zápasy. Jak to hodnotíte?
Série s Porubou nebyla jednoduchá. Ve druhém zápase byl soupeř lepší než my. Byl velmi nebezpečný a my jsme se naopak trápili. Hrálo se sice na dva zápasy, ale rozhodně nám to Poruba nedala zadarmo.

Ve druhém zápase jste museli dvakrát dotahovat, ale vždy se vám to podařilo. Vypovídá to něco o vaší týmové síle?
Ano, dvakrát jsme prohrávali a pokaždé jsme dokázali vyrovnat, čehož si cením. V přesilovkách jsme silou vůle vyrovnali a nakonec jsme zápas obrátili ve svůj prospěch. Ta týmová síla se asi ukázala, za což jsem rád. Kluci na ledě nechali opravdu všechno. Na druhou stranu to je pro nás trochu poučení. První zápas, který jsme hráli doma, vypadal jednoznačně, ale v tom druhém tomu tak nebylo. Každý zápas je jiný a tato série to potvrdila. Jsem rád, že to takhle dopadlo a postoupili jsme dál, jak jsme chtěli.

Co říkáte na to, že jste mezi osmi nejlepšími týmy Extraligy dorostu?
Je to samozřejmě super. Potvrdili jsme nějakou naši dlouhodobou práci, která vedla celou sezonou a dovedla nás na šesté místo. Teďka jsme mezi osmi nejlepšími, což se hezky říká. Kluci jsou odměněni za svou celoroční práci a teď se ukáže, kdo bude chtít víc. Doufám, že půjdeme dál a nebudeme mezi osmi, ale mezi čtyřmi nejlepšími, protože by to bylo super a uděláme pro to všechno.

V pátek začínáte čtvrtfinálovou sérii s Třincem. Jaká od něj máte očekávání?
S Třincem máme zkušenost ze základní části a i z minulé sezony, kdy jsme na něj narazili také ve čtvrtfinále. Je to velmi silný tým. Mají několik reprezentantů a hráčů, kteří se pohybují na hraně reprezentační sestavy, takže mají obrovskou individuální sílu se skvělým gólmanem. V sezoně jsme s nimi odehráli vyrovnaná utkání. Myslím si, že síla týmů je podobná a rozhodne aktuální forma. Rozhodne také to, jak dobře se podaří vstoupit do série a možná kdo bude mít trochu štěstí. Doufám, že jsme dobře připraveni a odevzdáme tam maximum. Stát se ale může cokoli. Série jsou vyrovnané a rozhodnou maličkosti – kolik zblokujeme střel a vyhrajeme osobních soubojů. Takový detail nás může přiblížit k postupu.

Rozpis zápasů čtvrtfinále dorostu


ČF1, pá 17.3.2023
HC Oceláři Třinec Třinec - Mountfield HK Mountfield HK
17:30
ČF2, so 18.3.2023
HC Oceláři Třinec Třinec - Mountfield HK Mountfield HK
13:00
ČF3, út 21.3.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Oceláři Třinec Třinec
17:45
ČF4, st 22.3.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Oceláři Třinec Třinec
14:00
ČF5, pá 24.3.2023
HC Oceláři Třinec Třinec - Mountfield HK Mountfield HK
15:00