Tiskové zprávy
po 6.11.2023 | Tisková zpráva | Foto: HC Olomouc

Brankářská změna: Henri Kiviaho do Finska, přichází Jan Lukáš

Během úvodního dne reprezentační přestávky dochází ke změně na brankářském postu Mountfieldu HK. Na vlastní žádost po více než dvou sezonách opouští Českou republiku a vydává se za větším vytížením do své rodné země Henri Kivaho, jenž bude nově působit v posledním klubu finské Liigy – SaiPa Lappeenranta. Novým členem hradeckého brankoviště se pak stává třicetiletý Jan Lukáš, který paradoxně z finského celku míří na východ Čech.

Mezi tyčemi Mountfieldu HK dostává od začátku sezony 2023/24 výraznější prostor Patrik Bartošák, jeho finský kolega se musel spokojit s menší minutáží – Henri Kiviaho tak v tomto ročníku naskočil do pěti extraligových duelů, na další dva si odskočil do partnerského Kolína. Nyní hradecký A-tým na vlastní žádost opouští a vrací se do rodné země, kde by se měl stát jedničkou SaiPy.

Více informací poskytuje generální manažer Aleš Kmoníček. „Přestože byl Henri srozuměn se situací v našem brankovišti od samého počátku, nebyl postupně spokojený s vytížením a opakovaně přes agenta požadoval výměnu. I když byl o Henriho zájem z extraligy, našli jsme jinou možnost a připravili jakýsi mezinárodní trejd se SaiPou. Každopádně chci Henrimu za jeho působení v našem klubu poděkovat, protože i on přispěl velkou měrou k našim úspěchům v posledních sezonách. Přeji mu pevné zdraví v jeho další sportovní kariéře,“ říká představitel hradeckého klubu.

Pozici brankářské dvojky zaujme olomoucký rodák Jan Lukáš, který doposud působil právě v SaiPě. Ze svého druhého zahraničního angažmá se nicméně vrací předčasně do Čech. Třicetiletý brankář v minulosti úspěšně hájil dresy pražské Sparty, mladoboleslavských Bruslařů či naposledy olomouckých Kohoutů. Právě v Olomouci si vybojoval působení ve Finsku, nyní se stává novou gólmanskou tváří Hradce Králové.

Třicetiletý brankář absolvuje první trénink s A-týmem ve středu. Co k příchodu olomouckého odchovance pod Bílou věž říká generální manažer Aleš Kmoníček? „S Honzou jsme jednali již před letošní sezonou, a i když to vypadalo slibně, dostal zajímavou nabídku ze SaiPy, kterou se rozhodl využít. V rámci řešení současné situace s Henrim nás napadla možnost výměny, kterou jsme za několik dní s vedením SaiPy nakonec zrealizovali. Jsem rád, že se nám podařilo Honzu napodruhé do našeho klubu získat, je se svojí rolí srozuměn a také jsem rád, že jsme snížili kvótu cizinců o jedno místo. Honza se zapojí již tento týden do tréninkového procesu.“

Profil Jana Lukáše

Olomoucký rodák začal s hokejem právě na Hané ve svém rodném městě, kde postupně prošel všemi mládežnickými kategoriemi. V Olomouci se vypracoval až mezi tuzemskou gólmanskou špičku ročníku narození 1993, a tak se objevil i v hledáčku národního mužstva a oblékl mládežnický reprezentační dres. Nakonec se dokonce i zúčastnil světového šampionátu juniorů v Rusku, zastával zde však trojku za duem Patrik Bartošák & Matěj Machovský.

Před sezonou 2013/14 se stal Jan Lukáš součástí Lva Praha, se kterým obrážel Rusko a sbíral velké zkušenosti do budoucna. KHL si nakonec vyzkoušel pouze v jednom zápase, a to proti Novosibirsku, a tak se v rytmu udržoval hlavně v české první lze, kde hájil barvy nejčastěji Benátek nad Jizerou. Během následného dvouletého působení v pražské Spartě musel Jan Lukáš v tvrdé konkurenci bojovat o místo – své menší vytížení řešil dvěma hostováními: V tehdy ještě prvoligovém Kladně a také ve Znojmě, kterému pomohl ke stříbru v rakouské EBEL během ročníku 2015/16.

Naplno jedničkou se Jan Lukáš stal během sezony 2016/17, kdy hájil branku Mladé Boleslavi, za kterou odchytal hned osmatřicet extraligových zápasů, klub pak nicméně v závěru ročníku upřednostnil Brandona Maxwella, a tak se olomoucký odchovanec vydal na Slovensko, kde byl velmi úspěšný. S Banskou Bystricí si došel pro slovenský titul, v týmu se potkal také s Alexem Tamášim.

Po ročním působení na Slovensku se Jan Lukáš vrátil zpět do Olomouce, kde se usadil na dlouhých pět sezon a s Branislavem Konrádem vytvořil jednu z nejstabilnějších a nejkvalitnějších brankářských dvojic v Tipsport extralize. Doma na Hané prožil statisticky nejlepší ročník během sezony 2022/23, kdy kromě třinácti vychytaných výher udržel úspěšnost zákroků přes 91,4 % a nakoukl také do reprezentace. I proto zaujal v zemi tisíce jezer. Jeho působení v SaiPě se však zkrátilo na pouhých šest měsíců – již v listopadu se Jan Lukáš dohodl na návratu do vlasti. Tentokráte však nikoliv do Olomouce, nýbrž do Hradce Králové, kde se znovu potká s parťákem z mládežnické reprezentace Patrikem Bartošákem.

Statistiky Jana Lukáše