Ohlasy k zápasu
ne 21.1.2024 | Jan Hirsch, Daniel Krátký

Bod navíc? Jsme rádi, říká Alex Tamáši. Mstil zákrok na parťáka

Na plzeňském ledě byl jednou z klíčových postav hradecké dvoubodové výhry. Slovenský reprezentant Alex Tamáši v centru elitního útoku po boku Jordanna Perreta a kumpána Olivera Okuliara patřil k těm nejvýraznějším na ledě. Vstřelil druhý gól, který byl dlouho rozdílový, ale nakonec tři body nepřinesl. Mountfield nakonec urval výhru v prodloužení. A proč málem shodila hradecká pětadvacítka rukavice?

Se Škodovkou se Lvi utkali již potřetí v sezoně a všechna vzájemná klání v tomto ročníku skončila rozdílem pouhého gólu. Své o tom ví i Alex Tamáši, který vnímá, že na západě Čech panuje trochu nepřátelské prostředí. „Z Plzně se body vždy odvážejí těžko. Myslím si, že jsme odehráli kvalitní utkání. Nastoupili jsme s cílem vyhrát v základní hrací době, což se nám bohužel nepodařilo, dostali jsme smolný gól na 2:2. Jsme ale rádi, že jsme sérii proher v prodloužení prolomili a konečně získali bod navíc my,“ pochvaluje si slovenský forvard.

Na první trefu se v LOGSPEED Aréně nemuselo čekat dlouho. V čase 1:40 se do obraného pásma domácích vřítil David Šťastný a zakončil ke vzdálenější tyči. Otevírání duelů je přitom poslední dobou slabší stránkou Východočechů, z přechozích pěti utkání se to povedlo jen proti Olomouci. „První gól v zápase je vždy pozitivum, mužstvo to nabudí a hraje se pak s lehčí hlavou,“ vysvětluje hráč s číslem #25. V první třetině pak už gól nepadl, přesto měly oba týmy velké šance, například Jana Eberleho skvěle vychytal na brankové čáře Samuel Hlavaj, párkrát se ale blýskl i hradecký Jan Lukáš.

Na další překonání brankové čáry se tak čekalo až do druhé periody, východočeského brankáře překonal hradeckým fanouškům dobře známý Jakub Lev. Do listiny střelců se ale vzápětí zapsal i Alex Tamáši, který vrátil svému týmu vedení na začátku 25. minuty. Jak svou trefu viděl? „Jordi udělal za brankou černou práci, získal puk, posunul ho Olíkovi, který viděl, že jsem skoro volný. Přihrál mi, já si puk přikopl nohou a v podstatě jsem zakončoval do prázdné brány,“ popisuje celou situaci účastník dvou posledních dospělých mistrovství světa.

„První gól v zápase je vždy pozitivum.“

#25 Alex Tamáši (o otevření skóre)

Nového spoluhráče s Oliverem Okuliarem, tedy Jordanna Perreta si slovenský reprezentant nemůže vynachválit. „Rozumíme si skvěle. Vždy, když se mění pětky, tak si musíte hlavně pár zápasů zvyknout. Ale myslím, že my jsme se sedli dobře. Hlavně doufám, že Jordi bude v pořádku. Ten zákrok byl dost nevybíravý. V takových situacích je určitě potřeba se spoluhráče zastat. Neváhal jsem ani sekundu a šel jsem mu pomoct,“ vyjadřuje se rodák z Rimavské Soboty také k situaci z konce třetí třetiny, při které Tomáš Mertl francouzského rychlíka srazil s tím, že rukavice by klidně zahodil.

S nastavením má Mountfield dost širokou zkušenost, celkem se do něj dostal letos už třináctkrát, což je spolu s Třincem nejvyšší počet. Za předchozích šest duelů to navíc bylo hned pětkrát, jen jednou z něj ale vyšel vítězně, takže když se Marek Zachar v 65. minutě dotlačil až před klec Samuela Hlavaje a prodral puk až za jeho záda, musela na hostující straně panovat velká úleva. Vše se však ještě zdramatizovalo, neboť sudí nejprve tuto branku zkoumali, poté si ještě plzeňští trenéři vzali výzvu. „My jsme to vnímali tak, že je to jasný gól. Zachy najel k brankovišti, ale neviděli jsme nic, co by bylo proti pravidlům, nepřikopl to nohou, ani nic podobného. Za naši střídačku měl platit,“ říká rozhodně pětadvacetiletý hokejista.

Extraliga jede na plné obrátky a Východočeši hrají téměř každý druhý den. „Je toho fakt hodně. Zápasy jsou naskládané hned za sebou, takže si musíme po každém z nich vyčistit hlavu, pořádně zregenerovat a jít do nového utkání s co největším odhodláním,“ vysvětluje odchovanec Banské Bystrice. Nejbližší klání je také za rohem, v úterý přijedou pod Bílou věž Vítkovice. „Každý zápas je náročný a vyrovnaný. Tak jako proti Spartě, tak jako proti Plzni, chceme na Vítkovice vstoupit dobře nastavení a začít od malých věcí,“ prozrazuje na závěr Alex Tamáši.

Mezinárodní den objímání 🫶 #TELH

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Neděle 21. ledna 2024