Rozhovory
st 15.3.2023 | Daniel Krátký

Aleš Kmoníček před play-off: Pro semifinále uděláme maximum!

Mountfield HK zakončil základní část se ziskem 88 bodů na čtvrté příčce, což celku z východu Čech zajistilo přímý postup mezi elitní osmičku a cennou zápasovou pauzu před čtvrtfinále. A právě toto období je ideální pro zhodnocení dlouhodobé části sezony, kterého se ujal generální manažer Aleš Kmoníček, jenž se v rozhovoru rozpovídal o marodce, partnerském Kolínu nebo právě nadcházejících vyřazovacích bojích.

Pane Kmoníčku, v posledním kole základní části jste na svém ledě vyhráli v derby. Jednalo se podle vás o ideální naladění týmu před play-off?
To úplně nevím, jestli jsme se příjemně naladili. Ale samozřejmě každá výhra v derby je pro diváky a pro nás dobrá. A to, že se jednalo o poslední zápas v základní části, je fajn. Ale my stejně museli vyhrát, abychom skončili v tabulce čtvrtí, a to se nám podařilo. Myslím si, že to byla taková příjemná a veselá tečka na konec základní části.

Je podle vás psychicky důležité vyhrát poslední zápas před pauzou? Ať už před play-off nebo během základní části v případě reprezentačních přestávek. Hodně hokejistů by řeklo, že ano.
Vždycky je důležité vyhrát zápas před pauzou, ale vzhledem k tomu, že nás čekalo asi čtrnáct volných dní, tak si nemyslím, že by to byla tragédie nevyhrát, ačkoliv v našem případě to bylo potřeba. Ale každý zápas přeci chcete vyhrát, je to fajn a je to příjemné.

Po základní části jste urvali čtvrtou příčku, která vám zajistila přímý postup do čtvrtfinále. Jaká s tímhle výsledkem panuje spokojenost?
Vzhledem k turbulentnímu vývoji, který jsme tento rok zažívali a k neskutečné marodce, která nás trápila prakticky až do konce února, bychom za to měli být rádi. Teprve 22. února, což si pamatuju naprosto přesně, jsme byli poprvé v kompletním složení na tréninku, což bylo něco neskutečného. I proto, jak sezona probíhala, si myslím, že čtvrté místo je naprosto perfektní umístění.

„Liga mistrů nás stála hodně sil, a i zranění hráčů přicházela z určitého přetížení.“

Aleš Kmoníček (o marodce)

Kdy nastal podle vás zlom, který vás nakonec vyšvihl až mezi elitní čtyřku?
Zcela jednoznačně to bylo poté, co se hráči začali uzdravovat a postupně se nám vraceli z marodky. Stabilizovali jsme mužstvo, někteří hráči se vrátili do Kolína a s postupem času jsme začali hrát ve složení, v jakém jsme si od začátku přáli. To byl podle mě hlavní důvod naší dlouhé vítězné šňůry, plus musím zmínit výtečnou formu Henriho Kiviaha.

Neměl vlastně vliv i konec v Lize mistrů? Nemuseli jste řešit dvě soutěže a mohli se ohlížet jen čistě na extraligu.
Ano, i tohle byl důvod, proč jsme poté podávali lepší výkony. Nicméně to ale souvisí s tím, že Liga mistrů nás stála hodně sil, a i zranění hráčů přicházela z určitého přetížení, takže to spolu blízce souviselo. Ale hlavní důvod byl ten, že jsme začali hrát trochu víc kompletní a vyprázdnila se nám marodka.

Jak se aktuálně připravuje A-tým na play-off, které pro vás začíná již o víkendu?
Kluci měli tři dny volno, ve čtvrtek začali trénovat a pak dostali trochu do těla s jedním dnem volna tak, abychom se dobře připravili. Ale tyhle věci samozřejmě necháváme na trenérech a kondičním trenérovi.

Jaké máte vy očekávání z play-off?
V úterý večer se definitivně rozhodlo o tom, že naším soupeřem bude Liberec, který jím měl být i dle papírových předpokladů. Jedná se rozhodně o velmi těžkého soupeře. Mám za cíl hlavně to, abychom byli zdraví. I po základní části se spousta hráčů léčila ze zranění. Doufám, že na konci týdne, kdy začne play-off prvním zápasem, budeme kompletní. Pevně v to věřím. A očekávání? Věřím, že to bude náročný a férový souboj. A pochopitelně chci, tak jako každý, zvítězit a postoupit dál. Na druhou stranu si uvědomuji, že proti nám bude stát velmi náročný soupeř a bude to hodně vyrovnaná série.

Když zmiňujete férovost, tak médii proběhlo, že Hradec Králové je nejnepříjemnějším týmem a prezentuje se hrou občas až za hranou fair-play. Co si o tom myslíte?
Jestli myslíte vyjádření pana Kuchaře, tak s tím samozřejmě zásadně nesouhlasím a myslím si, že pan Kuchař asi nemá úplně přesné informace, co jsme za mančaft, a jakým způsobem hrajeme. V extralize jsou jiná mužstva, která hrají víc fyzicky a více na hraně. Domnívám se, že jsme mančaft, který těží z toho, že hraje delší dobu pohromadě, dobře bruslí a nemá žádné velké individuality. Snažíme se podávat týmové výkony. To jsou všechno naše atributy, mezi které rozhodně nepatří to, že hrajeme na hraně tvrdosti a zákeřnosti, protože na to typy hráčů moc nemáme.

Podobně se také v souvislosti s Mountfieldem HK spojuje to, že čtvrtfinále pro něj znamená velmi často hořký konec. I loni tomu tak bylo. Dá se z předchozích neúspěchů nějak poučit?
Nemyslím si, že se dá poučit z předchozích sezon, protože každá sezona je jiná. Má jiný průběh, máte jiný tým, a i soupeři mají jiné týmy. Je také potřeba zmínit, že jsme klub, který má rozpočet zhruba ve středu extraligy. Nemůžeme si dovolit žádné drahé rozdílové hráče, takže hrajeme týmovým pojetím a snažíme se z našich hráčů rozdílové udělat. A to je třeba, aby lidé viděli. Nejsme favorité na titul, asi ani na semifinále. Ale rádi bychom do něj postoupili, uděláme pro to maximum. To, že jsme loni vyhráli základní část, byla shoda spousta okolností. A samozřejmě očekávání byla následně velká. Letos jsme se dostali na čtvrté místo prakticky posledním zápasem. A třeba to pro nás psychicky bude mít větší význam a výkony budou jiné. Ale ve výsledku záleží na tom, v jaké jste formě, jak vám zachytají gólmani, a jak kvalitního soupeře proti sobě máte. A tak to je vždycky. Teprve za čtrnáct dní uvidíme, jak jsme se s tím poprali nebo nepoprali.

„Naše marodka měla dohromady vliv na tři mančafty.“

Aleš Kmoníček (o marodce)

Jak už jste zmiňoval, během sezony jste obrovsky zápasili s marodkou. Jak náročné to bylo pro vás jako manažera, abyste se neunáhlil a nepřiváděl nové hráče?
Bylo to strašné, to musím říct narovinu. Nejde o marodku jen v rámci áčka, ale improvizovat jsme museli i v rámci juniorky a Kolína. Naše marodka měla dohromady vliv na tři mančafty, což bylo velmi složité a náročné. Co se týče nových hráčů, jakýchsi náhrad za zraněné, tak lidé samozřejmě chtěli, abychom je přivedli, ale i zraněné hráče musíte platit, a tak znovu říkám, že nedisponujeme budgetem jako jiné kluby. Museli jsme proto hodně improvizovat a brát mnoho hráčů z Kolína. Což ale zase mělo vliv na výsledky v Kolíně. Bylo to velmi složité a náročné. Nakonec jsme to zvládli, Kolín skončil o bod těsně za předkolem, naše juniorka se zachránila, i když celou sezonu hrála v pásmu ohrožení sestupem. Jsem moc rád, že už to máme za sebou.

Jak jste byli vůbec spokojení s výkony kluků, kteří pendlovali? Ať už do juniorky nebo právě do Kolína.
Byl jsem spokojený s tím, že dostali poměrně velkou šanci a mohli ukázat trenérům a veřejnosti, jak jsou na tom. Doufám, že i sami viděli, že je třeba na všem ještě zapracovat tak, aby se stáli hráči základní sestavy v extralize. Hráčům to určitě pomohlo, byla to i pro ně neocenitelná zkušenost. Ukázalo se, že je velmi dobře, že máme spolupracující oddíl v první lize, kde máme svoje hráče, a kam můžeme sáhnout. Nedokážu si představit a vlastně nevím, co bychom dělali, kdybychom měli jen A-tým a potřebovali dalších šest hráčů a my neměli možnost si stáhnout hráče z Kolína. Jsem rád, že všechno špatné je pro něco dobré. Hráči, kteří asi moc nečekali, že dostanou šanci, si zahráli v extralize. My museli reagovat a zvládli jsme to, za což patří dík trenérům, a rovněž i všem lidem v Kolíně.

Kozlové, my se s vámi vlastně ještě ani nestačili doma v Kolíně rozloučit, viďte? 🤔 📸 Jan Jack Kobzáň

Zveřejnil(a) SC Marimex Kolín dne Pátek 10. března 2023


Zároveň ale právě Kolín na situaci s marodkou možná doplatil nejvíce. Do zápasů chodil v nekompletním složení, a nakonec o bod přišel o předkolo play-off…
Náš prvotní cíl v Kolíně nebyl se dostat do předkola nebo play-off. Chtěli jsem se hlavně zachránit, protože jsme si byli vědomi, že v Kolíně disponujeme jedním z nejnižších rozpočtů v rámci Chance ligy. Prvotní cíl jsme splnili už poměrně dlouho před koncem základní části, což bylo fajn. Poté jsme se z toho snažili vyždímat co nejvíc a dostat se do předkola play-off, což se nám o bod nepovedlo, a to je na druhou stranu velká škoda. Jinými slovy: Jsem spokojený s tím, jak realizační tým a hráči v Kolíně pracovali, a jakého výsledku jsme v Kolíně dosáhli.

Jak to s Kozly bude dál? Budou trénovat, aby byli připravení naskočit v nouzi za Mountfield?
V tuto chvíli jsme se domluvili, že dokud bude v Kolíně led, což by mělo být zhruba někdy do konce března, tak budou hráči, kteří jsou pro nás použitelní, trénovat v Kolíně. Budou dostávat do těla tak, aby byli připravení v rámci velké marodky u nás případně naskočit. Poté, co se v Kolíně rozpustí led, a pokud my budeme hrát, se hráči přesunou sem a budou trénovat v rámci Hradce Králové.

Dojde znovu na nějaký tréninkový zápas s Kolínem jako loni? Nebo něco takového?
Co mám zprávy, tak v plánu není žádný tréninkový zápas.

Koho může Mountfield HK případně využít v play-off?

Brankáři:
Jaroslav Pavelka (Prostějov), Tomáš Sajdl (Kolín), Jakub Soukup (Kolín), Jakub Tichý (JUN).

Obránci:
Zdeněk Čáp (Kolín), Tomáš Jelínek (Kolín), Jakub Naar (Kolín), Marek Pelda (Vrchlabí), René Piegl (Kolín).

Útočníci:
Jan Berger (Vsetín), Markus Korkiakoski (Kolín), Petr Koukal (Kolín), Kryštof Lang (Kolín), Patrik Miškář (Jihlava), Petr Moravec (Kolín), Matěj Morong (Kolín), Lukáš Nedvídek (Šumperk), Martin Novák (Kolín), Kryštof Ouřada (Kolín), Lukáš Pajer (Kolín), Daniel Šedivý (Kolín), Vojtěch Síla (Kolín), Jakub Sklenář (Kolín), Jan Veselý (Prostějov).