Tiskové zprávy
út 24.1.2023 | Jan Vavřina

Marodka se rozrůstá, útočné letky doplní navrátilec Matěj Chalupa

Marodka. Jedno z nejskloňovanějších slov v podání Mountfieldu HK v tomto ročníku. Od startu přípravy se nevyprázdnila, hráči se na ni postupně střídají a aktuálně čítá sedm jmen – dva obránce a pět útočníků. Vedení klubu proto doplňuje ofenzivní řady, na východ Čech se po více než dvouleté odmlce vrací čtyřiadvacetileté křídlo Matěj Chalupa, a to na hostování do konce aktuálního ročníku.

Pražský rodák už v dresu se Lvem na prsou odkroutil přes stovku zápasů mezi lety 2018 a 2020. Během jeho angažmá pod Bílou věží si jej vyhlédlo Chicago Blackhawks, v zámoří se ale neprosadil a přes Litvínov, Karlovy Vary a naposledy prvoligovou Slavii se vrací do míst, kde to zná.

Důvody angažování hbitého útočníka představuje generální manažer Aleš Kmoníček. „Naše marodka se, bohužel, nelepší, a tak jsme nutně potřebovali přivést někoho, kdo může ihned naskočit do zápasu. Na českém extraligovém trhu nejsou v současné chvíli téměř žádní hráči, za které není požadována hráčská kompenzace. Když se objevila možnost získat Matěje bez hráčské náhrady, dohodli jsme se s Litvínovem na jeho hostování. Matěj neprožívá dobrou sezonu, ale jde do známého prostředí, kde prožil své prozatím nejpovedenější hokejové období, a my doufáme, že se mu zde povede restart. Na dalším doplnění kádru zároveň intenzivně pracujeme,“ říká člen vedení klubu.

Matěj Chalupa se k týmu připojil v úterý dopoledne a měl by být připraven naskočit již do duelu proti Karlovým Varům.

Profil Matěje Chalupy

Matěj Chalupa se narodil 26. července 1998 a s hokejem začínal v pražských Letňanech, kde působil do šestnácti let. Před sezonou 2015/16 se přesunul do Plzně, kde se z mládežnických kategorií postupně vypracoval až do A-mužstva. V něm poprvé naskočil v ročníku 2016/17. Následně ještě coby junior nastupoval rovněž v prvoligových Litoměřicích a Ústí nad Labem a druholigových Klatovech.

Kromě klubové úrovně dostával mladý útočník postupem času šance i v reprezentacích U17, U18, U19 a U20, v nichž dohromady naskočil do šestnácti duelů. V Mountfieldu HK se tenkrát devatenáctiletý mladík domluvil na zkoušce a o svou šanci zabojoval skvěle. Na Mountfield Cupu 2018 byl vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje a vysloužil si od vedení Mountfieldu HK smlouvu na ročník 2018/19.

V něm šikovný útočník zaznamenal 14 kanadských bodů a skvěle zaválel také ve statistice +/-, kde skončil na celkové hodnotě +10. Další rok byl ještě povedenější – 7 gólů a 14 asistencí v extralize, 5 přesných tref a 2 gólové pasy navíc v Lize mistrů. A právě tyto výkony ho posunuly ke splnění snu. Vyhlédlo si ho totiž Chicago Blackhawks, se kterými podepsal nováčkovský kontrakt.

Jenže cesta do NHL nevyšla. Po Covidu a farmě v Rockfordu následoval návrat do extraligy. Pro sezonu 2021/22 si jej vyhlédl Litvínov, kde začal také následující rok. Vedení s jeho výkony však nebylo příliš spokojeno, a tak následovalo hostování ve Varech, návrat do Litvínova a přesun o patro níž – do prvoligové Slavie. Na konci ledna se pak Matěj Chalupa i kvůli početné marodce v hradeckých řadách vrací tam, kde mu to sedlo zatím nejvíce – pod Bílou věž.

Statistiky Matěje Chalupy