Zápasy
út 13.12.2022 | Lukáš Picek, Jan Vavřina | Foto: Philipp Hegglin / EV Zug

Konec se ctí. Lvi bojovali ze všech sil, s Zugem padli v prodloužení

Zápasové menu

Hradecké putování letošní Ligou mistrů končí. Východočeši odcestovali do Zugu s nadějnou remízou 2:2 a na ledě švýcarského mistra sehráli vyrovnanou partii. Na gól domácích dokázal reagovat ve druhé třetině Aleš Jergl, taktická bitva poté došla až do prodloužení. V něm se po individuální akci prosadil nejproduktivnější hráč soupeře Brian O´Neill, jenž poslal tým ze země Helvétského kříže mezi čtveřici nejlepších. Lvi se naopak s Champions Hockey League po skvělých výkonech loučí před branami semifinále.

Oba trenéři si pro odvetu přichystali pár změn v sestavě. Tomáš Martinec využil návratu Jordanna Perreta a rozdělil od sebe dvojčata Klímova. Francouzský rychlík se vrátil ke Kevinovi s Jerglem. Zranění nepustilo do utkání čtveřici hráčů včetně Kaliny a Doležala. V obraně tak naskočili kolínští Piegl s Čápem.

Vyrovnanou třetinu zakončilo trestné střílení domácích

Utkání odstartovalo ve vysokém tempu a na obou stranách byly k vidění rychlé brejky. Nejnebezpečnější útok nabídl domácí Hofmann už ve 3. minutě. Se střelou si Kiviaho poradil bez problémů, ale pro Lvy tím defenzivní činnost neskončila. Dojíždějícího útočníka nedovoleně zastavil Jank a za svůj zákrok obdržel dvouminutový trest. S přesilovkou ale dvojnásobný úřadující švýcarský mistr dobře nenaložil a finského strážce hradecké branky nezaměstnal.

Po vypršení trestu se hosté pokusili uklidnit hru, ale po hrubce za vlastní bránou se před gólmana vytáčel Zehnder. Celou situaci vzal na sebe a z těsné blízkosti nezakončil přesně. Z protiútoku navíc mohl těžit Hradec. Kevin Klíma našel skulinu mezi domácími beky, skrz kterou se pokusil vybídnout Jergla, jenže ten nestačil puk zpracovat. Krátce poté se na kotouč opět dostal Kevin Klíma a tentokrát byl hákován. Stejně jako Zug, ani Mountfield přesilovku nevyužil. Tato vyloučení měla za následek uklidnění hry.

Takový styl vyhovoval spíš Zugu. Mezi kruhy zůstal úplně volný Senteler, ale Kiviaho byl skvěle připraven. Dvě minuty před koncem třetiny vyslal do samostatného úniku Radovana Pavlíka Okuliar, ale hradecký odchovanec se prosadit nedokázal. Podobná akce byla ještě před koncem třetiny k vidění i na druhé straně. Osamostatněného Sentelera hákoval Lalancette, švýcarský útočník však následné nařízené trestné střílení neproměnil.

Dva došourané puky za brankovou čáru – Lvi reagovali na gól Zugu

Na začátku druhé třetiny si pro přihrávku sjel hlouběji do pole Piegl a střelou z první ohrozil Genoniho. Poté už nastala první gólová akce. Před hradeckou brankou se strhla pořádná mela a nikdo pořádně nevěděl, kde je puk. Kiviaho si v brankovišti lehal v domnění, že kotouč musí být někde pod ním. Tak tomu ale nebylo, čehož si nejrychleji všiml zkušený forvard Justin Abdelkader a v pádu ho doklepl za čáru. Vstřelení branky následně potvrdilo i video.

Zug i poté, co se chopil vedení, nadále tlačil a dvoubrankový náskok byl místy opravdu blízko. Maskovaný Fin ho ale pokaždé odmítl, za což ho bouřlivým potleskem odměnila necelá stovka českých fanoušků, která do Švýcarska vyrazila. Nedlouho na to se navíc mohla těšit i z vyrovnávací branky, o kterou se postaral Aleš Jergl. Jeho bekhendové nahození sice vůbec nemělo gólové parametry, ale Genonimu zapadlo pod pravý beton – 1:1.

Na ledové ploše se postupně začínalo přiostřovat. Na obou stranách byla k vidění přesilovka, ale výrazněji pohrozit při ní dokázali jen domácí. Střela ze středu hřiště protáhla hradeckého brankáře, který i nyní odmítl inkasovat. V posledních vteřinách prostřední části se strhla šarvátka mezi Klingbergem a Kellym Klímou, přičemž přísnější trest vyfasoval švédský útočník a Mountfield měl na začátku třetí části k dispozici další početní výhodu.

Nejdřív švýcarský tlak, pak česká superšance

Lvi z ní však ani nyní nedokázali vytěžit vedoucí branku. Zug hrál do ofenzivy mnohem uvolněněji a v úvodní pětiminutovce si vypracoval dvě veliké šance. Ani únik Hofmanna, ani přečíslení 2 na 1 s následnou dorážkou však skóre nezměnilo, Henri Kiviaho likvidoval domácí snahy jak na běžícím páse. Spoluhráči mu v tu chvíli svými chybkami práci příliš neusnadňovali.

První nebezpečná střela hostí ve třetí části přišla až po přehoupnutí do její druhé poloviny. Kelly Klíma skvěle vyforčekoval puk a okamžitě nabil Zacharovi do dobré pozice. Brankářská jednička švýcarské reprezentace sice střelu pokryla lapačkou, ale Lvi od tohoto momentu začali působit mnohem lépe a začali průběh utkání otáčet na svou stranu.

Bezpochyby nejvíce zahrozil pět minut před koncem Oliver Okuliar, kterého do úniku vyslal Zachar. Slovenský útočník měl sice po celou dobu na zádech obránce, i tak se mu ale podařilo položit Genoniho a k vedoucí brance chyběly centimetry. Závěr utkání už patřil výhradně domácím a Mountfield už poslední minutu jen bránil nerozhodný výsledek, aby zápas dospěl do prodloužení.

Nepokrytý Top Scorer. Do semifinále jde Zug

Desetiminutové prodloužení 3 na 3 přináší vždy spoustu rychlých protiútoků a ani tento zápas nebyl výjimkou. Po čtyřech minutách Zug předvedl vynikající souhru, kdy jen velikým zázrakem neskončil puk v Kiviahově kleci. O pár vteřin později už ale rozhodující gól přišel. Nejproduktivnější hráč švýcarského celku Brian O’Niell si pokryl kotouč a po nádherné individuální akci poslal Zug do semifinálového střetu s finskou Tapparou. Hradecká pouť Ligou mistrů naopak skončila mezi osmi nejlepšími.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 0 0 0 0
Lukáš Cingel 0 0 0 -1 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 0 2
Aleš Jergl 1 0 1 1 0
Kelly Klíma 0 0 0 -1 2
Kevin Klíma 0 0 0 -1 2
Christophe Lalancette 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Graeme McCormack 0 0 0 -1 0
Oliver Okuliar 0 0 0 0 2
Filip Pavlík 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Jordann Perret 0 1 1 1 0
René Piegl 0 0 0 0 0
Radek Pilař 0 0 0 -1 0
Mislav Rosandič 0 1 1 0 0
Martin Štohanzl 0 0 0 0 0
Marek Zachar 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Henri Kiviaho 60 32 2 30 93,75 0 0

Ohlasy k utkání