Zápasy
čt 25.8.2022 | Tomáš Prodělal, Jan Brůna

Lvi v přípravě stoprocentní. Na závěr porazili Graz 7:3

Zápasové menu

Stoprocentní příprava pro Mountfield! Hradečtí dokázali vyhrát všechna čtyři přátelská utkání, a dokonce získali jednu trofej. Před startem CHL skolili na domácím ledě Graz, když si vedení vypracovali již v první třetině a po zbytek zápasu ho navyšovali. Tři inkasování Lvům vadit nemusela, jelikož zvítězili jasně 7:3, a naladili se tak ideálně na začátek ostré sezóny.

Do posledního přípravného zápasu před Ligou mistrů nastoupili Lvi jen v lehce pozměněné sestavě. V brance se vystřídal Henri Kiviaho s Jana Růžičku. Ve formaci vedla Jordanna Perreta s Martinem Štohanzlem nahradil juniora Matěje Beneše kolínský sniper Jan Veselý, který si odbyl letošní hradeckou premiéru. Obrana zůstala víceméně beze změn.

Třetina ve znamení premiérových střelců

Východočeši se pustili do Grazu s velkou vervou a již po minutě a půl slavili. Po šikovné prostrkávačce od Marka Zachara ujel sám vstříc Engstrandovi Oliver Okuliar a po přesné střele mohl slavit svůj první gól za Hradec – 1:0. Ani po vstřelené brance tempo rozhodně nepolevilo, Christophe Lalancette a Kelly Klíma z dobrých pozic netrefili zařízení, na druhé straně musel Kiviaho špičkou betonu likvidovat tečované nahození od modré čáry. Graz dostal možnost vyrovnat při Smoleňákově vyloučení. Největší šanci měli hosté po skrytém nahození Cornelia Kaschniga, která však naštěstí pro finského gólmana skončila pouze na vnější tyči.

Hradečtí mohli jít do trháku, při velké příležitosti Jérémie Blain však trefil pouze rameno švédského gólmana. Také hradečtí dostali k dispozici početní výhodu, a to dokonce prodlouženou o další navazující trest. V první pasáži zachránila 99ers po střele Lalancetta branková konstrukce, Radek Smoleňák zase tečoval puk těsně vedle. Tou druhou už ale domácí nepohrdli, Jakub Lev se na kruhu opřel do přihrávky od Jérémieho Blaina a málem protrhl síť – 2:0. V následujících minutách to znovu několikrát neúspěšně zkoušel domácí forvard s číslem 21.

Hosté snížili po nenápadné akci. Nahození od modré se od zadního mantinelu odrazilo k nehlídanému Corneliu Kaschnigovi a ten uklidil puk do prázdné branky – 2:1. Branka vlila hostům novou krev do žil a za minutu bylo vyrovnáno. Michael Boivin pláchl domácí obraně a bekhendovou kličkou nedal Kiviahovi šanci – 2:2. Když už se zdálo, že se do kabin půjde za nerozhodného stavu, dostali svěřenci Tomáše Martince další přesilovku, během které z dorážky po závaru před brankou propasíroval puk mezi betony hostujícího maskovaného muže Marek Zachar a znovu poslal Lvy do vedení – 3:2.

Lvi pláchli do třígólového trháku

I do druhé třetiny vstoupili lépe Hradečtí, hned po buly ujel Kelly Klíma, Engstrand však jeho střelu se štěstím vyrazil. Hru poté ozdobil ukázkový strom od Bohumila Janka, který si po právu vysloužil potlesk diváků. Hezkou individuální akcí se blýskl Michael Gaspar, touš do branky ale nedostal. Z následného tlaku už se však domácí radovali. Petr Kalina trefil nahozením masku hostujícího brankáře, od ní se puk odrazil k Martinu Štohanzlovi., který si puk šikovně přikopl a dorazil – 4:2.

Dnes domácím krásně vycházely přesilovky. Znovu to potvrdil Lukáš Cingel, který zacloněnou ranou po nahrávce Jérémieho Blaina propálil dezorientovaného gólmana Grazu – 5:2. Hosté mohli snížit při samostatném úniku, Kiviaho však fantastickým zákrokem betony udržel třígólový hradecký náskok. Lvi byli i nadále v tlaku a brzy vsítili další gól. Po přihrávce Radovana Pavlíka přidal druhou branku v utkání střelou ke vzdálenější tyči Marek Zachar – 6:2. Opařené 99ers mohl dorazit Nikita Ščerbak, v samostatném úniku však zamířil pouze do tyče.

Rakušané se snažili s výsledkem něco udělat, ale naráželi na nepropustnou hradeckou obranu. Ke střelbě se dostali až během vlastní přesilovky a hned byla úspěšná. Po přihrávce Tobiase Fladebyho nedal přesnou ranou švihem do šibenice Kiviahovi šanci Adis Alagič – 6:3. Při další příležitosti měl finský maskovaný obrovské štěstí, když zacloněnou střelu od modré vyrazil držadlem své hole. Díky rakouskému obránci, který zblokoval projektil Olivera Okuliara v závěru třetiny šli Hradečtí do kabiny s třígólovým náskokem.

Hradečtí už si vítězství pohlídali

Třetí perioda začala nepovedeným zbytkem přesilovky domácích. Po jejím konci ujel do brejku Kelly Klíma, švédský fantom však u své levé tyče místo nenechal. Domácí příznivce pak zvedl ze sedaček neuznaný gól, kvůli spornému nedovolenému bránění brankáři. Po chybě v hostující rozehrávce nastřelil Nikita Ščerbak druhou tyč v zápase, na druhé straně Kiviaho fantasticky zneškodnil přečíslení 3 na 1 zakončené Kenem Ograjenskem.

Hosté se ještě snažili utkání zdramatizovat, naráželi však na připravenou obranu s Kiviahem v zádech a když touš do branky přece jen dostali, bylo i jim odpíská nedovolené bránění gólmanovi. Tlak poté otupilo vyloučení jednoho z Rakušanů, v následné přesilovce sice Východočeši zamkli soupeře, k přímému ohrožení branky to však nevedlo. Pozdější útočné výpady hostů končily nepřesnými přihrávkami.

Graz si postupem času stále méně hlídal zadní vrátka, toho využil Radovan Pavlík k samostatnému úniku, úspěch však neslavil. Na koci dašího dvouminutového trestu vystavil efektní stopku lapačkou proti střele Kirchschlagera domácí maskovaný fantom. Zápas pak definitivně rozhodl po asistenci Lukáše Cingela přesnou ranou do růžku Radek Pilař – 7:3. Zbytek utkání si už Východočeši pohlídali a do Ligy mistrů, která začíná příští čtvrtek, budou vstupovat na vítězné vlně.

Ohlasy k utkání

Fotogalerie