Zápasy
ne 27.3.2022 | Petr Koval, Klára Petrásková

Dobojováno. Hradec s Boleslaví padl i počtvrté, sezóna mu končí

Konec nadějí. V základní části neprohráli Východočeši víc jak tři zápasy v řadě, delší série přišla v tu nejméně vhodnou dobu. Do pátého duelu o všechno šli Hradečtí s odhodláním a během utkání dvakrát vedli, Bruslaři ale otočili. Mountfield se nevzdal a stejně jako v minulých dvou zápasech poslal mač za stavu 3:3 do prodloužení, víc už však nezmohl. Ani napotřetí nastavení neovládl a prohrál v něm 3:4. Vítěz Prezidentského poháru tak nestačil na Mladou Boleslav 1:4 na zápasy a jeho cesta letošními vyřazovacími boji končí už ve čtvrtfinále.

Mountfield nastoupil do pátého utkání takřka beze změn. Realizační tým opět točil pouze šest obránců, naopak v útočných letkách znovu figurovalo třináct forvardů. Jediná změna nastala v brankovišti. Po zranění a dvouzápasové pauze se do hradecké klece vrátil Filip Novotný

Lvi skórovali počtvrté jako první, Boleslav však dokázala odpovědět

Hradec vlétl do utkání o udržení v sérii jako uragán a od začátku zasypal soupeře několika ranami. Nejprve nedokázal překonat Krošelje tečující Smoleňák. To ale divákům v ČPP Aréně nemuselo vadit. Už ve 4. minutě totiž slavili branku zásluhou Koukalovy formace. Cingel našel přihrávkou přes osu právě nejzkušenějšího centra, jehož pokus prolétl Krošeljovi mezi betony a odražený kotouč do odkryté sítě důrazně doklepl Jakub Orasava – 1:0.

Vedoucí branka paradoxně trochu přibrzdila tlak ze začátku třetiny. Na druhé straně zahrozil střelou z pravého kruhu autor 5 branek z posledních 9 zápasů – Eberle. Novotný však ukázal, že mu menší porce zákroků z kraje utkání nevadí a úspěšně zakročil proti první ostré šanci. Pak ale svůj tým už velmi výrazně podržel. Pět minut před první sirénou dostal nabito na mezikruží Najman a po něm nebezpečně tečoval Lunter, ale stav zůstal neměnný.

To nezměnila ani střela Kevina Klímy, jenž zamířil velmi slibně do horního růžku. Krošelj ale ukázal rychlé ruce a zakročil vyrážečkou. V 16. minutě dostala Boleslav 20. přesilovou hru v sérii. Kousal nabil zpoza branky Janu Stránskému, který z mezikruží otřel kotouč o nohy Blaina, od nichž se kotouč odrazil přímo mezi betony Novotného. Středočeši tak první přesilovkovou trefou ve čtvrtfinále srovnali na 1:1.

Hradec se dostal podruhé v utkání do vedení

První minuty druhého dějství nezačaly dobře pro obránce Pavlíka. Nejvytěžovanější bek hasil útočnou akci Bičevskise a narazil do hrazení. Hráč s nejtvrdší střelou nicméně ukázal velkou bojovnost a do utkání se dokázal vrátit. Poté měl na své holi obrovskou šanci Lalancette. Ten po individuální akci Ščerbaka využil odraženého kotouče od Krošeljových betonů, ale z bezprostřední blízkosti nastřelil proti ležícímu brankáři jen boční síť.

Východočeši byli výrazně aktivnější a pokračovali ve střelecké převaze z první třetiny, kde přestříleli svého soupeře 13:7. Krátce před polovinou duelu hradecký tlak přerušil zbytečný faul, jenže ten přišel i na druhé straně a pokračovalo se ve čtyřech. Krátká pasáž svědčila více Bruslařům, když před Novotným plácl do puku Najman. Hradecký gólman byl ale proti střele dobře postavený a tělem vytěsnil pokus ze slotu.

Ve druhé části utkání padl v dosavadním průběhu série pokaždé alespoň jeden gól a ani nedělní střetnutí nebylo výjimkou. Díky dobrému obrannému zákroku Janka na modré čáře se do přečíslení dostal Perret s Alešem Jerglem. První jmenovaný nabil svému spoluhráči, který z první překonal přesunujícího se Krošelje mezi rukou a tělem – 2:1. Druhou dvacetiminutovku ukončila na šance velmi bohatá poslední minuta. Nejprve boleslavské přečíslení 3 na 1 nevyužil Fořt. Po Novotného zákroku ujel sám na branku Orsava, jenže nastřelil jen brankovou konstrukci.

Šedesát minut nestačilo

Mountfield ztratil v základní části vedení po čtyřiceti minutách pouze čtyřikrát a tuto statistiku chtěl potvrdit i v Generali Česká play off Tipsport ELH. Navýšit vedení mohl Cingel. Slovenský forvard se dostal k dorážce a pálil bez přípravy. Krošelj si ale se střelou do protipohybu poradil, když ji vykopl betonem.

Pak přišla pro hradecké barvy temná pasáž. Boleslavští utavili hradeckou pětici kombinací v útočném pásmu. Statická obrana nepohlídala pas Pláňka, jenž střílenou přihrávkou našel volného Ondřeje Najmana a čtyřiadvacetiletý útočník z mezikruží usměrnil puk za Novotného. O 3 minuty později navíc ujel sám Oscar Flynn. Šikovný forvard při samostatném úniku zvolil kličkou do bekhendu a poslal Středočechy do vedení.

To mohl napravit nájezdem v oslabení také Cingel. Jenže tváří v tvář Krošeljlovi zvolil přízemní střelu, kterou bez větších problému brankář hostů zlikvidoval. Hradec šel velmi odhodlaně za vyrovnáním a 3 minuty a 44 vteřin před koncem řádné hrací doby dostal možnost přesilové hry, tu navíc umocnil šestým mužem v poli. Zpoza branky našel Orsava v předbrankovém prostoru Nikitu Ščerbaka, který dokázal zakončit nad rameno brankáře a poslal zápas do prodloužení – 3:3.

Najman Středočechům vystřelil semifinále

Série dospěla potřetí do nastavení. I pohled do statistik vzájemných zápasů v letošním ročníku ukazuje na vyrovnanost obou týmů. Celkově se totiž hrálo nastavení již popáté. Z kraje prodloužení pálil z mezikruží Oksanen. Jeho projektil ale trefil jen rameno výborně chytajícího slovinského brankáře. Na druhé straně si dobré střelecké pozice vytvořil Kelemen, ale Novotný jeho pokusy dokázal zlikvidovat.

Na situaci z 68. minuty byl ale krátký. Ševc z otočky nahodil od modré čáry přesně na hůl dosud velmi aktivního Miloše Kelemena. Ten usměrnil puk vedle levé brusle Novotného a sedmým gólem ve vyřazovacích bojích poslal Mladou Boleslav do semifinále. Hradecký Mountfield tak po triumfu v základní části zakončí sezónu 2021/22 na 5. místě.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 0 0 0 0
Lukáš Cingel 0 1 1 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 -1 0
Aleš Jergl 1 1 2 0 0
Petr Kalina 0 0 0 0 0
Kevin Klíma 0 1 1 1 2
Kelly Klíma 0 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 1 1 0 0
Christophe Lalancette 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Graeme McCormack 0 0 0 1 0
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Richard Nedomlel 0 0 0 -1 0
Ahti Oksanen 0 0 0 -1 0
Jakub Orsava 1 1 2 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 -1 0
Jordann Perret 0 1 1 1 0
Radek Smoleňák 0 0 0 -1 0
Nikita Ščerbak 1 0 1 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Filip Novotný 66 30 4 26 86,67 0 2

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/7585363