Zápasy
ne 6.3.2022 | Tomáš Kalas | Foto: Petr Kotala / HC Vítkovice Ridera

Přesilové hry rozhodly. Hradec ve Vítkovicích nebodoval

Navázat na povedený páteční výkon ze slavnostního duelu proti Litvínovu se Hradeckým v Ostravě nepodařilo. Ačkoliv se dostali Lvi hned na startu druhé třetiny zásluhou Radka Smoleňáka do vedení, Ridera dokázala zlomit utkání v přesilových hrách. Nejprve srovnal dělovkou Stehlík, vítěznou trefu zaznamenal rovněž v početní výhodě Solovjov a pojistku přidal při hradecké power play Krenželok. Poprvé od 9. listopadu 2020 tak Východočeši na vítkovickém ledě padli, tentokrát 1:3.

Hradec už sice nemohl v posledních dvou kolech přijít o první místo po základní části, i tak ale nepojal cestu na předposlední kolo do Vítkovic jako poznávací výlet. Útočné řady zůstaly téměř beze změn, tedy v nejsilnějším možném složení. Do branky se vrátil Kiviaho. Blaina s Jankem nahradili Gaspar a Šalda.

Po dlouhé cestě se Hradec rozjížděl pomalu

Úvod zápasu se nesl spíše v opatrnějším duchu. Hradec už nemohl přijít o první příčku, Vítkovice zase nemohly klesnou níž než na osmou pozici. Měly tedy jistotu prvního domácího zápasu předkola. I tak ale měly motivaci porazit vítěze prezidentského poháru a o rozruch se nejvíce staral Illéš. Nejprve sám pronikl po křídle a zápěstím vypálil nad beton, v dalším střídání vybojoval puk a nabil Kochovi. Kiviaho ale byl přesně tam, kde měl, a oba pokusy pokryl.

Ostravané vystupňovali svůj tlak v přesilové hře, kdy nejprve po křižném pasu skrz pásmo trefil z první Bernovský boční síť, Lakatoš chvíli poté zápěstím zamířil pár centimetrů mimo levou Kiviahovu tyč. Ten pak vytáhl fantastický přesun proti akci Lakatoše, jenž vyzval k ráně do odkryté sítě Pedana. Hradecký gólman byl ale u své pravé tyčky bleskurychle a puk polapil.

Mountfield za první třetinu vyprodukoval jedinou střelu na branku a velmi těžko se prosazoval a probíjel přes dobře postavenou, pevně stojící a těsně bránící hostující defenzívu. Naopak jejich soupeř po zisku kotouče okamžitě otáčel hru, měl lepší pohyb a hradeckého brankáře zaměstnával častěji. Prosadit se ale nedokázal a tak se po první dvacetiminutovce hrálo bez branek.

Na rychlý gól Hradce soupeř zareagoval

Hlasitý pokřik, který se před druhou třetinou rozléhal celou uličkou před kabinou, Hradec pořádně nabudil. Už po 25 sekundách totiž akci Oksanena a Nedomlela dokonal dorážkou do prázdné sítě Radek Smoleňák a poslal Hradec do vedení. Po chvíli mohl dorovnat krok v samostatném úniku Bondra, ale jeho kličku Kiviaho vystihl a kotouč kutálející se po brankovišti včas odklidil před dotírajícím Bittenem Nedomlel.

Slovenského forvarda to ale nemuselo dlouho mrzet. Jen o pár minut později totiž právě Bondra perfektně stínil gólmanovi a měl lví podíl na tom, že bomba z voleje od Jakuba Stehlíka propadla za bezmocného Kiviaha. Nedorazy v obraně Lvů pokračovaly, když po námazu měl Hruška dobré tři, čtyři vteřiny sám před brankářem. Situaci ale lehce přetáhl a zazdil a z horšího střeleckého úhlu bekhendem minul.

Vítkovice po dvě třetiny působily mnohem živějším dojmem, mnohdy jejich rychlonozí hráči přebruslili bránícího Východočecha a protlačili se až k zakončení. Takto to ke konci třetiny provedl Fridrich, jenž průnik zakončoval na dlouhou ruku, ale neuspěl. Ostravské šance tak zůstávaly i přes herní převahu nevyužity. A když svou kličku na zadní tyč neproměnil v závěru ani Lalancette, i druhá třetina skončila nerozhodně.

Vítkovice rozhodly opět v přesilovce

Během celého zápasu se zřídka přerušovalo a zatímco na ostatních stadionech teprve začala přestávka, ve Vítkovicích už se hrála třetí třetina. V rychlém tempu se pokračovalo i nadále a rychle se přelévající hry se snažil v úvodních minutách využít Hruška. Ten v přečíslení píchl do puku po přisunutí od Krenželoka, ale nezamířil přesně.

Postupem času už se oba celky spíše soustředily na bránění a dopředu se příliš nehrnuly. Šance na obou stranách tak přicházely spíše v početních výhodách nebo v pokračujícím tlaku po jejich vypršení. Přesně v tento moment se po rychlé kombinaci Vítkovic dostal k dorážce do odkryté sítě aktivní Hruška, ale Kiviaho byl při přesunech od tyče k tyči bravurní.

Po dalším hradeckém vyloučení už ale bylo zle. Nejprve Alexej Solovjev nabombil brankovou konstrukci, jeho další rána ale i díky parádní cloně Krenželoka skončila v síti Mountfieldu. Východočeši už se vzpamatovat nedokázali, v závěrečné power play navíc pečetil Vítkovické vítězství Lukáš Krenželok ranou do prázdné branky, a tak Hradec odjel z Ostravy bez bodu.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Cingel 0 0 0 0 2
Michael Gaspar 0 0 0 0 0
Aleš Jergl 0 0 0 0 0
Petr Kalina 0 0 0 0 2
Kevin Klíma 0 0 0 1 0
Kelly Klíma 0 0 0 0 2
Christophe Lalancette 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 0 0 0 0 5
Graeme McCormack 0 0 0 -1 0
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Richard Nedomlel 0 1 1 1 0
Ahti Oksanen 0 1 1 0 0
Jakub Orsava 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0 0
Radek Pilař 0 0 0 1 0
Radek Smoleňák 1 0 1 0 0
Radim Šalda 0 0 0 0 2
Nikita Ščerbak 0 0 0 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Henri Kiviaho 58 24 2 22 91,67 0 0

Ohlasy k utkání



https://tv.isport.blesk.cz/video/7540536