Zápasy
pá 28.1.2022 | Jan Brůna

Týmový výkon vedl k suverénnímu vítězství. Lvi porazili Liberec 6:2

Přesvědčivý výkon a jasná výhra! Hráči Mountfieldu HK si spravili náladu, když po třech porážkách v řadě jednoznačně porazili soupeře z Liberce. Základ úspěchu položili Hradečtí již v první třetině a vedení po zbytek mače navyšovali. Počet vstřelených branek se zastavil až na čísle šest, a proto Lvům dvě inkasování vadit nemusela. Celkově totiž zvítězili 6:2 a vrátili se na druhé místo v tabulce.

V sestavě Mountfieldu se oproti poslednímu zápasu odehrálo několik změn. V bráně nahradil nemocného Kiviaha Lukeš, záda mu kryl junior Sajdl. Pilař se přesunul z útoku do obrany, aby nastoupil místo Gaspara. A nejvíce rozdílný byl útok – v něm se přeházely lajny a do sestavy se vrátili Kelly Klíma, Orsava a Štohanzl.

Dominantní Hradec se prosadil dvakrát

Začátek utkání jednoznačně lépe chytili hosté, kteří mohli jít do vedení již po 10 sekundách, když domácí zapomněli na Filippiho, kterého vychytal Lukeš. Liberec šel štěstí naproti a zakrátko si vybojoval přesilovou hru. V té však diváci naposledy v první třetině viděli tlak Tygrů, jelikož zbytek periody měli pod kontrolou Lvi. Ale postupně: Východočeši se poprvé radovali po skvělém průniku Štohanzla, jenž oslovil přihrávkou Kellyho Klímu. Ten jeho nabídkou nepohrdl a bylo to 1:0.

A trable Severočechů nekončily, když je v oslabení mohl trestat Pavlík, leč těsně minul. Hosté toho skutečně mnoho neměli, o to více je mohla mrzet zahozená šance Faško-Rudáše, který sám před bránou nedosáhl na puk. Ačkoliv se Liberečtí zlepšili, což demonstrovala nejen tato příležitost, vedení mohl navýšit Mountfield. Jenže Orsava nenabral potřebnou rychlost a pálil hodně nepřipraven.

Co se nepovedlo rodákovi ze Šumperka, ovšem na konci úvodní části dokázal Graeme McCormack, který v přesilovce dostal nabito od Ščerbaka a schovanou ranou k tyči překonal Kváču – 2:0. Ruský forvard tím navíc bodoval ve všech třech dosavadních duelech v barvách Lvů. Hradec stvrdil svou jasnou převahu a dominantní byl i v samotném závěru.

Domácí kontrolovali hru a přidali další góly

Jako se na startu první třetiny uvedl Filippi, na začátku té druhé se kamery soustředily na Lva, proti němuž musel Kváča tasit beton. To byla však na nějakou dobu poslední velká šance, střetnutí se totiž vyrovnalo a týmy si často půjčovaly puk. Oba celky zvolily jako taktiku napadání a po zisku kotouče Hradcem se k doklepnutí do kasy dostal Jakub Lev a zvýšil už na 3:0.

Lvi rázem opět diktovali tempo zápasu a nešetřili brankovými příležitostmi, což potvrdilo mj. nastřelení tyčky Smoleňákem. Tygři si sice vypracovali menší tlak, brzy to ale byli znovu oni, kdo se musel bránit. V tom jim významně pomohl Kváča, který se skvěle přesunul proti pokusu Pavlíka a zabránil gólu.

Nebylo to naposledy, kdy se hostující maskovaný muž zaskvěl, zanedlouho totiž musel zasahovat proti samostatnému průniku Ščerbaka, který ztroskotal až na něm. Následovala divácky nepříliš atraktivní pasáž hry, při které vysílali projektily na soupeřovu kasu zejména Severočeši a hra se často kouskovala. V závěru dějství ale ještě potěšil domácí fans Aleš Jergl, jenž si najel mezi kruhy a z první zavěsil – 4:0.

Tygři v závěru snížili, Lvi ale dokráčeli k vysoké výhře

Hradečtí museli v úvodu třetí periody bránit oslabení, zvládli to však na jedničku a později se sami mohli prosadit. Konkrétně Miškář po nahrávce skvěle hrajícího Pilaře, proti hradeckému útočníkovi ale zasáhl Kváča senzačně betonem. Východočeský tábor hrál suverénně směrem dopředu i dozadu a i ve třetí části potěšil své příznivce gólem. O ten se postaral Nikita Ščerbak, jenž se po pokusu Orsavy dostal k puku a dovezl ho do prázdné – 5:0.

V liberecké přesilovce zažili Lukeš a spol. těžké chvíle, a když po jejím skončení dobrou šanci neproměnil Cingel, dočkali se Tygři prvního gólu v utkání. Tomáš Filippi vystřelil z těžkého úhlu, přesto jeho pokus zapadl mezi tři tyče – 5:1. Branky se ale sypaly rychle a další mohl slavit Radek Smoleňák, který příhrou trefil hokejku soupeřova beka a kotouč skončil v kase – 6:1.

Poslední slovo v zápase měl po akci Libereckých Michal Birner. Ten vypálil do dolního rohu brány a nachytal Lukeše. Tento gól zároveň určil konečné skóre mače, které se zastavilo na poměru 6:2. Lvi tak po třech porážkách v řadě dokázali zvítězit, nepříjemného soupeře navíc zasypali šesti góly a v tabulce se vrátili na druhé místo.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 0 0 1 0
Lukáš Cingel 0 0 0 -1 0
Bohumil Jank 0 0 0 1 2
Aleš Jergl 1 0 1 1 2
Kelly Klíma 1 0 1 1 0
Petr Koukal 0 0 0 0 0
Christophe Lalancette 0 1 1 1 0
Jakub Lev 1 0 1 3 0
Graeme McCormack 1 0 1 2 0
Patrik Miškář 0 1 1 1 0
Richard Nedomlel 0 0 0 2 0
Ahti Oksanen 0 1 1 1 0
Jakub Orsava 0 2 2 0 0
Filip Pavlík 0 1 1 0 0
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 1 0 1 1 2
Nikita Ščerbak 1 1 2 0 0
Martin Štohanzl 0 1 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Štěpán Lukeš 60 24 2 22 91,67 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/7466007