Zápasy
ne 9.1.2022 | Daniel Krátký

Další velký obrat! Oslabení Lvi přehráli Boleslav a jsou v čele

V dopoledních hodinách to kvůli viróze v týmu na úspěch moc nevypadalo – z různých důvodů absentovalo 9 hráčů a ve hře bylo i odložení duelu. To nakonec nedopadlo, a tak tým Tomáše Martince znovu ukázal, že se za žádných okolností nevzdává. Potvrdil to letos už několikrát a proti Boleslavi znovu. Ve lvím souboji porazil Středočechy 5:2 i přesto, že prohrával po dvaceti minutách už 0:2. Díky parádnímu obratu se navíc Mountfield HK vyšvihl do samotného čela Tipsport extraligy!

Před nedělním střetnutím s Mladou Boleslaví se v kabině královéhradeckých hokejistů prohnala viróza, která postihla i trenérský štáb. Na lavičce tak scházel asistent Ladislav Čihák. Jeho kolegové tak neměli se stavbou sestavy vůbec jednoduchou práci, hráči totiž postupně odpadávali i během dopoledne. Šanci nakonec dostali borci z Kolína nebo juniorky –⁠ v defenzívě René Piegl, v ofenzivní linii zase po boku Petra Koukala naskočili Matěj Morong a Lukáš Pajer.

Úvodní třetina pro Bruslaře

Do duelu 40. kola hokejové extraligy vstoupily oba týmy docela v zajímavém tempu, úvodním minutám totiž kralovalo zejména bruslení. Díky němu si první větší příležitost vypracoval Kelly Klíma, jenž pronikl po pravém křídle do útočného pásma a svou střelou následně prozkoušel Jana Růžičku v brance Mladé Boleslavi. Prakticky z protiútoku a relativně z ničeho se však hosté dostali hned v čase 1:26 do vedení díky šikovné střele boleslavského útočníka Adama Rašky.

Sedmadvacetiletý forvard se zjevil úplně volný u pravé Kiviahovy tyče. A to po jednoduchém nahození juniorského reprezentanta Moravce a nešťastném odehrání Filipa Pavlíka, jenž v pádu a pod tlakem nešťastně poslal kotouč právě na Rašku – 0:1⁠. Po inkasované brance domácí zvýšili obrátky a také si vypracovali své šance, po Pavlíkově nahození dokonce zvonila za Růžičkou tyč. Z následných dorážek se poté neprosadil ani jeden z členů čtvrté hradecké letky.

Královéhradečtí ani své následné šance nevyužili, a tak o tři minuty později hosté z Boleslavi zvýšili už na 2:0. Krásná kombinace trojky Raška-Lintuniemi-Najman sice skončila na konstrukci Kiviahovy svatyně, od ní se ale puk odrazil do levého rohu, odkud přesně zacílil Fin Alex Lintuniemi, jenž překonal svého krajana v brance Mountfieldu, který byl po předchozím zákroku mimo optimální pozici –⁠ 0:2. Druhá branka vyšvihla sebevědomí Bruslařů nahoru, ti byli ve zbývající části úvodní dvacetiminutovky mnohem lepším týmem.

Velký hradecký obrat

Do prostřední třetiny vstoupili domácí ve vysokém tempu, dobře totiž věděli, že si v sezóně poradili i v horších momentech. A hned v čase 21:36 se díky přesilové hře dočkali snížení. ČPP Arénou se už sice ozýval pískot, ale pak Jérémie Blain převzal puk na modré, povyjel si do lepší pozice, kličkou obelstil protihráče a ve správný moment přihrál Ahtimu Oksanenovi, jenž zasunul do poloprázdné brány a zapsal už 18. gól v této sezóně.

To nemuselo být vše, Mountfield byl totiž následně opravdu povzbuzen a tlačil se za vyrovnáním, individuálně se pěkně prosadil junior Lukáš Pajer, který našel v dobré pozici ve slotu veterána Koukala, ale ten z voleje pouze vyprášil beton Jana Růžičky. Hra se po chvilce hodně přitvrdila, ostřejších zákroků přibývalo, stejně jako počet vyloučených. A navíc se kvůli problémům s časomírou delší dobu nehrálo. Menší pauza nakonec prospěla více domácím hokejistům v červeném.

Ti totiž postupně přidávali pod kotlem, až se dočkali vyrovnání. To když si Kelly Klíma vyměnil puk s Filipem Pavlíkem, který následně našel před poloprázdnou bránou osamoceného Christophea Lalancetta, jenž zametl holí a skóroval – 2:2. A najednou byl Hradec už opravdu všude, o necelé dvě a půl minuty šli domácí dokonce do vedení. Na modré dostal příhodně kotouč Graeme McCormack, jehož švih skončil až v síti – 3:2. Kanadský obránce zaznamenal už čtvrtý kanadský bod proti Bruslarům v této sezóně.

Hradec jde do čela!

Start třetího dějství vyšel obrovsky nabuzeným hostům z Mladé Boleslavi, ti totiž dobrých pět minuty točili soupeře v útočném pásmu. Vyrovnání bylo opravdu blízko, Henri Kiviaho se musel sakra otáčet, aby udržel vedení Mountfieldu. Nejvýraznější byla rozhodně šance Jana Stránského, který se zjevil trestuhodně volný v ideální pozici ve slotu, ale přesouvající se Fin v hradecké brance kotouč udržel před čárou, to i přesto že mu z výstroje vypadl.

Po úvodním mladoboleslavském tlaku se však hra vyrovnala a rovněž ztratila pověstnou šťávu. Domácí se soustředili na poctivé bránění, Bruslařům se tak ztuha hledala nějaká ta dírka v obraně. Přesto však mohli Středočeši srovnat. V 51. minutě se z brejku málem prosadil Pavel Kousal, členovi širšího kádru reprezentace však v ideální moment přeskočil herní předmět přes hůl, a tak nemohl do prakticky prázdné kasy přesně zakončit.

A neproměněné šance z úvodu závěrečné dvacetiminutovky nakonec musely Středočechy pořádně mrzet. Mountfield totiž v závěrečné pětiminutovce ještě odskočil, po pěkné kombinaci Lva s Oksanenem se k odraženému kotouči dostal Filip Pavlík – 4:2. Hosté to ještě v samotném závěru zkusili bez gólmana, ale jejich risk potrestal Jakub Lev, který si takříkajíc vychutnal bránícího Ševce a nekompromisně zavěsil. To znamenalo jediné, Hradec (i s několika absencemi) předvedl další velký obrat a vyšvihl se tak do čela extraligové tabulky.

📈 Víme, že je teprve začátek ledna a že je to třeba i díky tomu, že Třinec dneska nehrál. Nepřeceňujeme to. Ale z průběžného prvního místa máme prostě ohromnou radost 🥳

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Neděle 9. ledna 2022

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 1 1 -1 2
Michael Gaspar 0 0 0 1 0
Kevin Klíma 0 1 1 1 0
Kelly Klíma 0 1 1 1 4
Petr Koukal 0 0 0 0 0
Christophe Lalancette 1 1 2 1 2
Patrik Lamper 0 0 0 0 0
Jakub Lev 1 1 2 0 0
Graeme McCormack 1 0 1 2 0
Patrik Miškář 0 0 0 1 0
Matěj Morong 0 0 0 0 0
Richard Nedomlel 0 0 0 0 2
Ahti Oksanen 1 1 2 -1 0
Lukáš Pajer 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 1 2 3 1 0
René Piegl 0 0 0 -1 2
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 0 1 1 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Henri Kiviaho 60 24 2 22 91,67 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/7428515