Zápasy
čt 18.3.2021 | Tomáš Kalas

Ani tříbrankové vedení Hradci nestačilo, v první bitvě padl 3:4

V půlce zápasu to vypadalo, že Hradec směřuje za první výhrou v sérii. Tou dobou v liberecké aréně vedl již 3:0 a u domácích to na velké vzkříšení nevypadalo. Na dostřel se ale dostali ještě v téže třetině a 16 střel v závěrečné části jim vyneslo srovnání, kterého se dočkali 72 sekund před vypršením šedesátiminutovky. V prodloužení sice měli Lvi několik šancí, rozhodla ale chyba na útočné modré. Michal Birner z úniku prostřelil Mazance a dovršil v čase 76:10 obrat Liberce.

Do prvního souboje šelem v sérii vstupovala lví smečka ve zcela totožné sestavě, jako úspěšně ukončila předkolo v Litvínově. I nadále tak zůstala pozice brankářské jedničky pro Marka Mazance, na marodce stále zůstávají Bohumil Jank s Lukášem Cingelem.

Lvi vstřelil dva góly, uznán byl jenom jeden

V první třetině příliš hokejové krásy k vidění nebylo. Oba manšafty šly do série s opatrnějším stylem hokeje, hodně energie pak vkládaly do osobních soubojů, které doprovázely prakticky celé utkání. Liberec byl sice v úvodu o něco málo aktivnější, ale musel čelit první šanci, kterouž měl na svědomí Jeremie Blain. Jeho odvážný průnik z konce páté minuty ale nebyl do sladkého konce, tedy brankového, dotažen.

Vývoj zápasu naklonila na hradeckou stranu situace z času 8:54, kdy po neshodě mezi brankářem Kváčou a obráncem Hanousek liberecký bek nedůrazně odklidil nahozený puk, který posléze získal Kelly Klíma a nahrál na protější kruh svému dvojčeti, před nímž stál jednoduchý úkol, a to doklepnout do prázdné branky. Domácí střídačka po krátké poradě ale zvolila možnost trenérské výzvy, tudíž nebylo o platnosti branky zcela rozhodnuto.

Po relativně dlouhé poradě rozhodčí sice branku odvolali na základě nedovoleného bránění gólmanovi, trest za faul předcházející celé situaci ale přesto Dernerovi udělili. Lvi se dočkali vedoucí branky ale až v půlce 17. minuty. Nedomlel se natlačil od mantinelu mezi kruhy s obráncem na zádech a přiťuknul pro Kellyho Klímu, který využil právě Nedomlela jako clonu a poslal Hradec do vedení.

Hradecký rozlet ve druhé třetině Tygři rázně zastavili

Tygři nechytli nástup do druhé třetiny a během prvních dvou minut šlo na Kváču hned několik zajímavých střel. Bezesporu nejblíže trefě, která by dala Lvům dvoubrankový náskok, byl Jakub Orsava. Nejprve dostal parádní přihrávku před branku od Sklenáře, zblízka domácího brankáře ale propálit nedokázal. Podruhé pálil z levého kruhu, střelu z ostrého úhlu na vzdálenější tyč ale nestlačil mezi tři tyče.

Vadit to ale nemuselo, neboť Hradec pokračoval v nastaveném herním systému a vyneslo mu to využitou přesilovku na začátku 25. minuty. Vladimír Růžička měl na modré prostor, najel si blíže k brance a švihem umístil střelu, otřenou o kalhoty Vitáska, do vinglu Kváčovy kasy. Severočeši se směrem dopředu trápili, zlomit to však mohli v 28. minutě poté, co Rosandič ujel s Vlachem do brejku 2 na 1, přičemž zakončující Rosandič napálil jenom tyčku.

Jenže to pro Liberec v tomhle střídání nebylo všechno. Z protiútoku 3 na 2 dotáhl akci do gólového konce Jakub Orsava. O dvě minuty později to mohlo být už 4:0, ani Koukal, ani Zachar ale samostatné úniky do gólu nedotáhli. Zbytek dvacetiminutovky se posléze nesl v drtivém tlaku Tygrů, kteří taktéž využili přesilovou hru a teč Dávida Grígera z 34. minuty dostala Liberecké do varu. Lvy však zachránilo i břevno a po druhé třetině si mohli oddechnout, že vedli stále o dvě branky.

Dvoubrankový náskok Východočeši v závěru neudrželi

Ani úvodní minuty třetí části Hradci příliš nechutnaly. Nepomohlo tomu ani vyloučení Perreta, po kterém měl dvakrát tutovku během jedné přesilovky Gríger, ani v jedné herní situaci ale Mazance nepřekonal. Setnout Tygrům vaz tak mohl v téže přesilovce z úniku Pilař, mezi betony ale Kváču nepřekonal. I přes znatelnou převahu domácích ale Hradec hrál hru, která mu vyhovovala a utkání měl relativně pod kontrolou.

Navíc se mohl přiblížit výhře 10 minut před koncem, Smoleňák ale v úniku neuspěl a domácího šéfa brankoviště se jednalo již o čtvrtý chycený nájezd v zápase. Severočeši se tak chopili příležitosti a kýženou kontaktní branku dokázali šest minut před koncem vstřelit po přihrávce Musila z otočky do předbrankového prostoru. Tam byl připraven Radan Lenc, který úspěšně tečoval puk za Mazancova záda.

Drama vrcholilo a jenom 12 sekund poté, co odjel Kváča na střídačku za účelem liberecké power play, tak skyboxy v aréně explodovaly radostí. Na kostce svítil čas 58:48, když se na odražený puk dostal Adam Musil a na otevřeném prostoru bližší tyče propálil Mazance. Bylo tak víceméně jasné, že napínavý zápas bude muset rozhodnout až prodloužení.

Šance zůstaly nevyužity, Liberec dokonal obrat

Blízko rozhodující brance byli Hradečtí v přesilové hře po vyloučení Hanouska v 67. minutě. Marek Zachar mohl rozhodnout po nedůrazném vyhození puku od Knota, když byl sám mezi kruhy a potáhl za sebe do střelby, jenže branku vůbec netrefil. V početní výhodě zahrozili i domácí, Musilovu dorážku Mazanec dokázal lapit a poradil si i se zakončením Jelínka z mezikruží.

Trend největších příležitostí v přesilové hře pokračoval i nadále, Kolmann z trestné lavice sledoval projektil Kellyho Klímy z levého kruhu, který Kváča maskou srazil před brankoviště, kde si s ním ale nedokázal Jergl poradit. Definitivní rozhodnutí thrilleru na severu Čech přišlo tři minuty a 50 sekund před koncem nastavení. Ztráta Nedomlela na útočné modré vyústila v únik Michala Birnera, který prostřelil z levého kruhu Mazance křížem na vzdálenější tyč a rozhodl o tom, že první bod v sérii si nakonec připíšou domácí – 4:3 v prodloužení.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Dominik Graňák 0 0 0 -2 2
Aleš Jergl 0 0 0 -1 0
Kelly Klíma 1 0 1 0 2
Kevin Klíma 0 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 0 -1 2
Jakub Lev 0 0 0 -1 0
Richard Nedomlel 0 1 1 0 0
Jakub Orsava 1 0 1 0 2
Filip Pavlík 0 1 1 0 0
Jordann Perret 0 0 0 -1 2
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Vladimír Růžička 1 0 1 0 0
Jakub Sklenář 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 0 0 0 -1 0
Radim Šalda 0 0 0 -2 0
Marek Zachar 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 76 49 4 45 91,84 0 0

Ohlasy k utkání

Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/6886776