Zápasy
so 13.3.2021 | Anna Marie Kokrhounová | Foto: HC Verva Litvínov

Lvi zdolali Vervu 5:1 a postupují! Ve čtvrtfinále narazí na Liberec

Předkolo mají Hradečtí zdárně za sebou. Sérii proti Litvínovu ovládli v nejkratším možném čase a zahrají si čtvrtfinále. Důležitým bodem třetího zápasu byla úvodní třetina, ve které se Lvi dostali do tříbrankového vedení, které následně ještě navyšovali. Ačkoliv to dlouhou vypadalo, že si Marek Mazanec připíše druhé čisté konto, ve 45. minutě snižoval Jarůšek na konečných 1:5. Hradec se tedy v následující fázi vyřazovacích bojů utká s libereckými Tygry.

Jsme ve čtvrtfinále!

Posíláme pozdrav domů, do Hradce! 🥳 A taky poděkování za podporu 👏

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Sobota 13. března 2021


Hradečtí trenéři vsadili na prověřenou sestavu. Jedinou změnu doznala pouze třetí obranná dvojice, kde místo Bohumila Janka naskočil Zdeněk Čáp. Brankoviště znovu patřilo Marku Mazancovi.

Lvům ke třem gólům stačilo jen osm střel

Domácím bylo jasné, o co se v sobotu hraje, proto se hned od úvodní minuty tlačili do hradecké branky a Mazance ostřelovali ze všech stran. Hradečtí naopak měli směrem dopředu problémy, když už se však před litvínovskou branku dostali, ukázali, proč sérii vedou právě oni. Radim Šalda se po vyhraném buly ujal kotouče a další krásnou individuální akcí protlačil skrze Godlovy betony puk do sítě – 0:1.

Litvínovští pokračovali ve střelecké aktivitě, avšak podobně jako v předchozích zápasech, i tentokrát naráželi na Mazance, který v brankovišti Mountfieldu působil jako nepropustná zeď. Skvělou práci odváděla také hradecká defenzíva, které se puk dařilo většinou rychle dostat mimo své obranné pásmo. Hradec nebyl před brankou svého soupeře příliš často, když už se ale před domácí svatyní ocitl, měl Godla s hradeckými střelami co dělat.

Šanci vyrovnat dostali domácí v přesilovce. V půlce se síly na ledě ale vyrovnaly a Hradec pak čekala minutu dlouhá početní výhoda. A ta se povedla náramně. Jérémie Blain napřáhl na modré čáře a i díky práci svých spoluhráčů před bránou propálil Denise Godlu – 0:2. Mountfield byl na koni a krátce po tomto gólu přidal další. Jakub Orsava využil chyby litvínovské obrany a dostal touš za rozhozeného brankáře. Poslední dvě minuty se nesly v duchu další přesilovky Vervy, ta byla ale znovu neúspěšná a do kabin tak Lvi odcházeli s pohodlným náskokem 3:0.

Hradec zápas kontroloval a vedení ještě navýšil

Na začátku druhé periody došlo k výměně gólmanů na straně Litvínova a Godlu mezi třemi tyčemi vystřídal Šimon Zajíček. Litvínovské tak probudil nový impuls a v prvních minutách se snažili proniknout do útoku, před hradeckým brankářem si však počínali těžkopádně a snížení se nedočkali. Naopak Hradec se v pozici vedoucího týmu cítil dobře a podařilo se mu úspěšně zatlačit domácí pryč ze svého pásma.

Nezáživnou část utkání oživila až akce Marka Zachara, který svému týmu navýšil vedení na 4:0. Dvaadvacetiletý útočník se uvolnil na modré čáře a svůj únik zakončil bezchybným bekhendem za Zajíčkova záda. Severočeši znovu ztratili koncentraci a opakovala se situace podobná té z první třetiny – Hradec po necelé minutě přidal další branku. Tentokrát to na sebe vzal kapitán Radek Smoleňák, který po obkroužení branky zastrčil puk za brankovou čáru – 0:5.

Výraznou postavou v sobotním utkání byl i litvínovský kapitán Viktor Hübl, který byl při jednom ze svých střeleckých pokusů faulován. Ani tentokrát ale přesilovka Vervy hradeckou svatyni výrazně neohrozila. Poslední minuty mnoho zajímavých šancí nenabídly. Pouze necelých třicet sekund před koncem rozhodčí signalizovali faul na hradecké straně, ačkoliv to byl Petr Koukal, kdo si ze střetu odnesl krvavý šrám. Siréna zazněla a Lvy od postupu do čtvrtfinále dělilo už jen dvacet minut.

Litvínov sice snížil, sezóna mu však končí

Do poslední třetiny domácí již nevstoupili s takovou vervou a dělal jim problémy i přechod přes střední pásmo, ačkoliv úvodní minutu a půl odehráli v přesilovce. Hradečtí se dopředu za každou cenu netlačili a snažili se především o odrážení litvínovského útoku. To se jim však nepovedlo při střele Richarda Jarůška, který si nabruslil na levý kruh a vymetl růžek Mazancovy svatyně – 1:5.

Vstřelenou brankou Severočeši druhý dech nechytili, a i když se nevzdávali, za dalšími brankami se honili marně. Hradec útočné snahy vzdal skoro úplně a soustředil se na úspěšnou obranu. Ačkoliv se tady hrálo hlavně před Mazancem, hradecký gólman si žádné výraznější zásahy nezapsal. Individuální akce Oskarse Cibulskise totiž skončila pouze střelou mimo tři tyče.

Posledních několik minut série bylo vlažných a příliš se toho nedělo. Zajímavý byl až další samostatný únik Marka Zachara, tentokrát se mu ale bekhend nepovedl a kotouč skončil v Zajíčkově náruči. Nakonec emoce ještě vybublaly na povrch a na trestnou zamířili ještě tři hráči, dva litvínovští a jeden hradecký, skóre se ale už nezměnilo a Hradec si výhrou 5:1 zajistil postup do čtvrtfinále.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 1 0 1 0 2
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Dominik Graňák 0 0 0 0 0
Aleš Jergl 0 0 0 0 0
Kevin Klíma 0 1 1 0 2
Kelly Klíma 0 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 1 2
Jakub Lev 0 1 1 1 0
Richard Nedomlel 0 0 0 0 2
Jakub Orsava 1 0 1 1 0
Filip Pavlík 0 0 0 3 0
Jordann Perret 0 2 2 2 0
Radek Pilař 0 0 0 1 0
Vladimír Růžička 0 2 2 1 0
Jakub Sklenář 0 0 0 1 2
Radek Smoleňák 1 0 1 1 0
Radim Šalda 1 0 1 3 0
Jan Veselý 0 0 0 -1 0
Marek Zachar 1 0 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 60 33 1 32 96,97 0 0

Ohlasy k utkání

https://tv.isport.blesk.cz/video/6877883