Akademie ČH
st 23.11.2022 | Eva Šafranková, Jan Brůna

V nadstavbě budou rozhodovat maličkosti, říká Dominik Pavlík

Hradečtí dorostenci mají za sebou první část sezony a nyní se už připravují na vyšší nadstavbu, do které postoupili ze třetího místa skupiny B. Výborné výkony předvádí Dominik Pavlík, nejproduktivnější hráč a zároveň nejlepší střelec Lvů. V první polovině listopadu byl také pozván spolu se svým spoluhráčem Štěpánem Černým na reprezentační sraz do Příbrami.

Dominiku, vraťme se k sobotnímu utkání proti Českým Budějovicím, které byly na začátku o něco aktivnější. Stále mohly pomýšlet na postup do vyšší nadstavby, zatímco vy jste ho měli jistý. Projevila se na začátku jejich větší motivace?

Určitě. Do zápasu jsme vstoupili laxně, mysleli jsme si, že všechno půjde samo po dobrém výkonu v Pardubicích. Naštěstí se nám pak podařilo srovnat naši hru a dokázali jsme hrát to, co chceme, i když to nebylo po většinu zápasu ideální.

K výhře vám také pomohly přesilovky. Zaměřovali jste se na ně víc během tréninku?

Využili jsme čtyři přesilovky z pěti, to je docela dost. Pomáhali jsme s nimi i v předchozí části, tentokrát nám hodně pomohly, za což jsme rádi. V pátek na tréninku jsme je cvičili poměrně dlouho a udělali pár změn, které prospěly a následně se projevily v zápase.

Kromě toho máte zásluhu na vítězství i vy osobně, připsal jste si dvě branky a dvě asistence. Panuje spokojenost?

Se svým výkonem jsem poměrně spokojený. Škoda, že jsem byl i u pár obdržených gólů. Je ale samozřejmě plus, že jsem byl na ledě pokaždé, když jsme je dali my.

„Hattrick už není v tomto věku tak častý a natož v derby. Myslím si, že se to cení dvakrát víc.“

#20 Dominik Pavlík (o hattricku v derby)

Není poprvé, co se vám podařilo utkání otočit. Vypadá to, že máte jako tým nějakou vnitřní sílu. Jak děláte, že se dovedete semknout?

Ano, je to tak. Držíme při sobě jako tým. Když se podporujeme navzájem, tak dokážeme otočit víceméně každý zápas, ale musíme hrát to, co máme. Každý člen týmu chce získat vítězství.

Ve čtvrtek jste odehráli derby, které se dlouhou dobu vyvíjelo ve prospěch Pardubic. Jak se sešlo, že jste většinu gólů dali až na konci zápasu?

Myslím si, že jsme plnili pokyny celý zápas a hráli jsme to, co jsme chtěli. Pardubice musely za stavu 1:2 otevřít hru, protože potřebovaly vyhrát za tři body, aby si zajistily postup, což se jim nepovedlo. My jsme toho naopak využili, výborně jsme se z defenzivy dostávali do přečíslení a šance jsme dokázali proměnit.

Poprvé v sezoně jste zaznamenal hattrick a rovnou v derby, následovala asi velká oslava…

Ano, to určitě (směje se). Hattrick už není v tomto věku tak častý a natož v derby. Myslím si, že se to cení dvakrát víc. Určitě mi pomohli kluci, hráli jsme výborně jako celá pětka i jako tým. Dobře jsme se prosazovali a měli spoustu šancí, takže za ten hattrick vděčím z velké části klukům.

„Všechny zápasy budou náročné jak po psychické, tak fyzické stránce.“

#20 Dominik Pavlík (o zápasech ve vyšší nadstavbě)

Právě v Pardubicích jste si zajistili postup. Dalo by se říct, že jste první cíl sezony splnili? Co očekáváte od vyšší nadstavby a na co se musíte připravit?

Ano, jsme spokojení. Druhým cílem je dokráčet v play-off co nejdál. Budeme určitě jezdit na Moravu, kde jsou týmy tvrdší. Zažili jsme to už minulý rok v nadstavbě, takže musíme přitvrdit v naší hře, abychom se jim dokázali vyrovnat. Naopak třeba proti Varům, kde je spousta technických hráčů, budeme muset přidat bruslení a bude to rychlejší, kvalitnější hokej. Od některých týmů víme, co čekat, protože jsme s nimi hráli buď v přípravě, nebo v loňské sezoně. Všechny zápasy budou náročné jak po psychické, tak fyzické stránce. Musíme se dobře připravit, abychom byli úspěšní a šli v co nejlepší pozici do play-off. Bude to vyrovnané, rozhodovat budou maličkosti.

V první polovině listopadu jste se zúčastnil reprezentačního kempu. Jaké to bylo?

Myslím si, že na akci v Příbrami jsme podali výkony jako na houpačce. V prvním zápase se nedařilo nikomu, v druhém jsme naopak předvedli výborný týmový výkon a od toho se odrazily i individuální počiny. A ve třetím zápase jsme půlku odehráli výborně a půlku hůř, podcenili jsme to. Dostal jsem velkou důvěru od trenérů, čehož si vážím. Myslím si, že se mi to poměrně povedlo splatit, ale chyběly tomu bohužel body, i když šance jsem tam měl.

Když se vrátíme zpátky k Hradci, jak jste se svými výkony spokojený? Rozumíte si s kluky v lajně?

Ve většině zápasů jsem spokojený a s kluky se mi hraje dobře. S Adamem Novotným hraju delší dobu a jsme spolu výborně sehraní. Doufám, že nás trenéři dají spolu ještě s Kubou Jónem do lajny, abychom vytvořili silnou útočnou trojku. Měli jsme hodně bodů i s Vojtou Aschenbrennerem. Myslím si, že ať bude složení tak či tak, naše útočná trojka se bude prosazovat a budeme předvádět hru, kterou chceme. Týmu hodně pomohli i kluci Aschenbrennerové. Vojta je klasický střelec, který nám tady předtím chyběl, a Kuba je velice ofenzivní bek, takže ten se na gólech taky podílel.