Aktuální zprávy z klubu
so 1.4.2023 | Tomáš Kalas

UHK vs. UPCE, díl šestý. Derby univerzit se vrací na scénu!

Univerzitní hokejové derby patřilo dlouhou dobu mezi tradiční události hokejové sezony. Po prosincovém utkání v roce 2018 sice přišla velmi dlouhá pauza, ale po téměř čtyř a půl letech se bitva o vládce východních Čech vrací zpátky na scénu! V pořadí šestý souboj mezi pardubickou a hradeckou univerzitou bude hostit ČPP Aréna, a to v úterý 4. dubna od 18:00.

Historicky jsou na tom jednoznačně lépe hokejisté hradecké univerzity. Ti totiž z pěti ročníků zvedli pohár nad hlavu celkem čtyřikrát a budou chtít tak svoji dominanci ve znovuobnoveném souboji určitě potvrdit. Pardubice vyhrály jenom v roce 2016 na domácím ledě, a to poměrem 6:2. Tehdy například v dresu UPCE nastoupili Marek Hemský, Aleš Půlpán či Miroslav Rohlík. Ale pojďme postupně.

V roce 2014 proběhl první souboj na pardubickém ledě a patronem derby byl Dominik Hašek. Volba to byla více než symbolická, neboť slavný gólman je odchovancem pardubického hokeje, zároveň ale studoval vysokou školu na Pedagogické fakultě UHK. UPCE tehdy bylo favoritem, v jejím dresu byl i Patrik Poulíček, jenž je v současnosti kapitánem A-týmu Dynama. Hradec se však vzepjal, první třetinu vyhrál 3:0 a nakonec si dokráčel pro výhru 6:3.

Následující derby ale byla situace odlišná. Pořadatelství se tentokrát přesunulo pod Bílou věž a hrála se mnohem vyrovnanější bitva s několika zvraty. Domácí sice vedli po první třetině 2:1, povedeným druhým dějstvím, ve kterém Pardubice daly tři góly za 13 minut, ale bylo o zápletku rázem postaráno. Srovnání zařídil pět minut před koncem Šimon Macháň a v prodloužení rozjásal 2 194 diváků Michal Procházka - 6:5p pro Hradec.

V1 reportáž | Hokejové derby

🎬 Jak bude probíhat návrat k hokejovým derby? Jak UHK přistupuje k univerzitnímu sportu a jak to letos vypadá s přihláškami? O tom všem nás vyzpovídala Východočeská televize v následující reportáži.

Zveřejnil(a) Univerzita Hradec Králové dne Čtvrtek 30. března 2023


Rok 2016 opět hostil pardubický zimní stadion a znamenalo to poslední zápas pro Jiřího Janouška. Současný trenér hradecké juniorky působil tři roky jako kapitán, leč rozlučka vítězná nebyla. Pardubická univerzita nasadila například Marka Hemského, Aleše Půlpána či Miroslava Rohlíka a po dvou třetinách vedla už 4:0. Janoušek se tehdy rozloučil alespoň asistencí na gól v 59. minutě, který určil konečnou podobu výsledku 6:2 pro UPCE.

12. prosince 2017, to byl termín v pořadí čtvrtého klání. I tentokrát se počet návštěvníků dostal přes dva tisíce diváků a za třetím triumfem vykročili hráči hradecké univerzity stylově. V čase 19:58 navyšoval už Lukáš Junek na 3:0 a bylo prakticky hotovo. Hráči z východočeské metropole zvítězili 4:1.

Pohár obhájili Hradečtí hned v další bitvě na ledě rivala. Přitom nezačali vůbec dobře, po první třetině vedli Pardubičtí 2:0, poté ale přišly velké chvíle UHK. Čtyřgólovým obratem opařili domácí publikum, a nakonec slavili po výhře 6:2. To bylo navíc na dlouhou dobu posledním soubojem mezi dvěma východočeskými univerzitami.

Završit počet výher na pět mohou hradečtí hokejisté už v úterý od 18:00. Pro diváky je připraven bohatý program včetně přestávkové soutěže na ledě. ČPP Aréna bude rozdělena na dvě poloviny. Hradecká univerzita bude mít své sektory za trestnými lavicemi (tedy sektory A, B, C, D, E F, G, H, SV a SZ), zatímco ta pardubická za střídačkami (sektory J, K, L, M, N, O, S, R, JV a JZ).

Vstupenky jsou k dostání online, v den zápasu pak na pokladnách zimního stadionu od 16:30, tedy hodinu a půl před začátkem duelu. Cena je stanovená na 150 Kč. Po utkání proběhne tradiční afterparty v Denoche Music Hall na severu města, jejíž přibližný začátek je naplánován na 21:00. Lístky na tuto akci budou v prodeji pouze před akcí přímo v klubu, vstupné je 130 Kč.

Více informací naleznete na derbyuniverzit.cz