Ohlasy k zápasu
út 14.9.2021 | Petr Šatalík, Jan Vavřina, Foto: Jiří Princ | Bílí Tygři Liberec

Radek Smoleňák: V lednu se nikdo nezeptá, kde jsme ty body vzali

První rána kapitána je nabitá. To bylo pravidlo ve vybíjené. Vraťme se ale zpátky na led. Radek Smoleňák přijel se svým mužstvem do Chomutova s jasným cílem. Aby porazil také tak trochu jeho Kladno. A jako správný kápo šel týmu příkladem. V prvním střídání zavřel se svou formací soupeře v jeho pásmu a pak zase úřadoval ve své kanceláři. To když v předbrankovém prostoru tečoval střelu Blaina a po dvaceti sekundách hry poslal Hradec do vedení. Rytíře tím dostal na kolena, Středočeši za celé utkání nedali gól a podlehli Lvům 0:3.

Radku, zrovna nejpohlednější duel to nebyl, že?
Určitě to nebylo nic moc krásnýho, ale body se počítají. Byl to pro nás hodně důležitý zápas potom, co jsme prohráli v Liberci. Přijeli jsme sem s tím, že musíme vyhrát za tři body. Ne že by nám bylo jedno, jak to odehrajeme, ale tohle bylo to jediný, na co jsme se soustředili. Splnili jsme to, takže to důležité máme. Ale stoprocentně tam bylo tolik věcí, které musíme zlepšit do dalších utkání, abychom byli úspěšní, že bych je tu vyjmenovával hodně dlouho. Ale tři body máme, takže jedeme domů spokojení.

Je to tedy tak, že jste šli proti Rytířům primárně po výhře, aby vám neutekl start soutěže?
Přesně tak. První zápasy jsou ty, kde se musí sbírat každý bod. V lednu se pak nikdo nebude ptát, kde jsme je vzali. Vezeme je domů a za to jsem ohromně rád. Určitě to pro nás bude i nějaké povzbuzení do budoucna, když teď víme, že je můžeme získat i ošklivým hokejem, který jsme tentokrát z větší části předváděli. Přesto jsme spokojení.

„Musíme dávat i ošklivé branky. Nemáme hráče, kteří si budou házet žabice do prázdný.“

#70 Radek Smoleňák (o tom, jaké góly Hradec dává)

Zpočátku to vypadalo na ofenzivní hody, ale nakonec hrála prim obrana, je to tak?
Bylo těžký hrát proti Kladnu. Oni každý puk hned vyhazovali na druhou modrou, takže byly fáze utkání, kdy jsme nemohli být ti aktivní a museli hrát poctivě dozadu, abychom nepropadali. A takhle to vypadalo plus mínus celý zápas. Ale odehráli jsme to s nulou, což je zase velké plus pro nás. Jedeme dál.

Rozhodla hra v předbrankovém prostoru? Dali jste z něj dva góly...
Jasně, o tom to je. Musíme dávat takové branky. Nemáme hráče, kteří si budou házet žabice do prázdný. Jak jsem řekl, splnili jsme, co jsme potřebovali a jsme za to ohromně šťastní.

Hodně vám pomohl také Jérémie Blain, jenž zapsal gól a asistenci...
My potřebujeme každého hráče, je jedno, jestli je to Blain nebo Luky (Štěpán Lukeš), kdokoliv. Prostě jsme tým jako tým a musíme to být my všichni, abychom byli úspěšní. Tentokrát to byl Blain, příště to bude někdo jiný, ale vždycky se někdo musí ukázat.

Jak moc pomohl první rychlý gól? V úvodním střídání jste Kladno doslova zamkli...
Strašně důležitá trefa. My je překvapili a oni asi taky koukali, co se na ně valí, ale my dali gól a pak přestali hrát. To je jedna z těch chyb, o kterých jsem mluvil. Ale teď si to ještě užijeme a ve středu jdeme zase do práce.

Výkony gólmana Štěpána Lukeše ale nepatří mezi ty chyby, o kterých jste mluvil, je to tak?
Rozhodně, Luky chytá výborně. Ale už jsem to tady zmínil, my potřebujeme, abychom my sami hráli dobře dozadu, abychom mu pomohli. Nemůžeme si myslet, že nám to Luky bude furt chytat. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby takhle čapal celou sezónu, ale my víme, že je dlouhá a náročná. Doufáme, že mu to vydrží a jsme tu od toho, abychom mu to tam čistili a pomohli mu. Ale ty výkony mu určitě přeju.

Mluvil jste o chybách, které jsou ve vaší hře, můžete být konkrétní?
Hrajeme trochu lehkovážně, ztrácíme puky na modré čáře, to je základ celého hokeje. Každý tým tímhle prohrává zápasy, tentokrát nám to ještě vyšlo, ale příště už to vyjít nemusí.

„Víš co, já jsem Kladeňák, vyrostl jsem tam, bydlím tam, spoustu kluků odtamtud znám.“

#70 Radek Smoleňák (o specialitě, kterou pro něj Kladno představuje)

Hráli jste proti Kladnu, je to pro vás zajímavější duel než ty ostatní?
Vždycky je to pro mě atraktivní. Víš co, já jsem Kladeňák, vyrostl jsem tam, bydlím tam, spoustu kluků odtamtud znám, jeden z mých nejlepších kamarádů tam trénuje. Vždycky se na ně těším, o to víc mě mrzí, že nemůžeme hrát na Kladně, kde by to bylo ještě lepší. Ale co se dá dělat, jsme tu od toho, abychom vyhrávali, jestli vyhrajeme tady, nebo tam, je jedno, musíme zkrátka zvítězit, a to jsme splnili.

Čekalo se, že od začátku budete hrát aktivní hokej, což se daří, ale výsledky (0:1, 3:0) tomu zatím úplně nenapovídají...
Možná to tak ještě vypadá. Ale já bych se nezlobil, kdyby to tak bylo i dál. Hlavně abychom hráli dobře dozadu, to potřebujeme. Nějaký góly tam dáme skoro vždycky (usmívá se).