Tiskové zprávy
pá 26.11.2021 | Jan Vavřina

Produktivita zůstává: Aleš Jergl a Jérémie Blain mají nové smlouvy

Mountfield HK kromě veškerých organizačních záležitostí spojených se současnou dobou pracuje také na skladbě kádru na příští sezóny. A přináší fanouškům skvělou zprávu. Pod Bílou věží budou pokračovat dva produktivní borci – Jérémie Blain a Aleš Jergl. Oba podepsali s klubem nové kontrakty na nadcházející dvě sezóny, čili do roku 2024.

V klubové produktivitě se na 2. a 3. místo vyšplhali Aleš Jergl a Jérémie Blain. Rodák z Kroměříže nasbíral ve 23 duelech 19 bodů (7+12) a procentuálně zažívá nejlepší extraligový ročník. „V letošní sezóně hraje Aleš opět v lajně s hráči, se kterými si rozuměl již v předminulé sezóně, což je na jeho hře, ale i hře celého útoku, jasně vidět. Patrné to je zejména na jeho dosavadní produktivitě. Je to hráč v nejlepších letech, chce i nadále v Hradci působit, takže dohoda byla velmi rychlá,“ těší generálního manažera Aleše Kmoníčka.

Kanadský zadák je na tom podobně. Má o dva body méně (6+11) než jeho kolega z útoku, už jen jeden mu ale chybí k vyrovnání loňského výkonu a devět ke svému extraligovému maximu. Zároveň je aktuálně druhým nejproduktivnějším obráncem soutěže. „Jérémie patří již druhým rokem k našim nejlepším obráncům, zejména co se týká ofenzívy. Navíc je to super kluk do kabiny a v Hradci Králové se mu velmi líbí. Proto pro nás bylo prioritou se s ním domluvit na nové smlouvě. Jednání s jeho agentem byla velmi korektní a poměrně rychle jsme dospěli k dohodě,“ říká k cenným podpisům smluv královéhradecký GM.

Tvorba kádru na příští sezónu i sezóny i nadále pokračuje. „Do této chvíle můžeme být spokojeni s našimi výkony i se směrem, kam se naše hra ubírá. Z tohoto důvodu máme eminentní zájem na udržení týmu i pro další období. V tuto chvíli probíhají jednání i s dalšími hráči současného mužstva a samozřejmě také sondujeme hráčský trh ve vztahu k příští sezóně,“ doplňuje Aleš Kmoníček.

Statistiky Aleše Jergla

Profil Aleše Jergla

Aleš Jergl, narozený 18. dubna 1994, začal s hokejem v rodné Kroměříži. Již ve 3. třídě se přesunul do Přerova, kde si ho v mladším dorostu vyhlédla Olomouc. V mládeži Kohoutů patřil šikovný útočník povětšinou mezi nejproduktivnější hráče.

Do A-týmu poprvé nakoukl v sezóně 2012/13, když coby junior odehrál dvě utkání v tehdy ještě neúspěšné baráži. V dalším ročníku si mládežnický reprezentační útočník získával větší prostor na ledě, a stal se tak součástí úspěšného týmu, který získal pro Olomouc místenku v nejvyšší soutěži. První branku v extralize si připsal v ročníku 2014/15, když pomohl gólem k výhře Hanáků na ledě pražské Slavie. V následujících letech se pohyboval na hraně olomoucké soupisky, větší prostor tak dostával v prvoligové Jihlavě.

Svůj potenciál naplno prokázal v sezóně 2018/19, ve které se stal jednou z opor hanáckého celku a nasbíral celkem 31 bodů. Upozornil na sebe také gólem à la Tomáš Hertl, když skóroval s hokejkou prostrčenou mezi nohama. Z mnoha nabídek po sezóně upřednostnil tu královéhradeckou. Na východě Čech podepsal bruslivý útočník na jaře 2019 víceletý kontrakt.

Hned ve svém prvním roce v hradeckém dresu zaznamenal 29 kanadských bodů, čímž mu v týmové konkurenci patřilo třetí místo. Následující ročník už nebyl pro "Jerglise" bodově tak povedený. Šikovný útočník, který Hradci pomohl gólem do finále Champions Hockey League 2019/20, zaznamenal 12 bodů. Mountfield však na forvarda s pravým držením hole uplatnil opční právo, a využívá jeho služby i v sezóně 2021/22, kde patří mezi tahouny ofenzívy.

Statistiky Jérémieho Blaina

Profil Jérémieho Blaina

Kanadský obránce, celým jménem Jérémie Ouellet-Blain, se narodil 19. března 1992 ve městě Longueuil, které se nachází v provincii Québec nedaleko Montrealu. Díky rodinné tradici bylo naprosto jasné, že z Jérémieho musí vyrůst hokejista. V šestnácti letech přišel draft do juniorské CHL, kde si šikovného obránce vybrali Victoriaville Tigres. V klubu však vydržel pouhé tři měsíce, načež byl vytrejdován do osm hodin vzdáleného Acadie-Bathurst Titan.

Zde strávil povedené tři roky, dokonce také prošel draftem do NHL, když si ho ve čtvrtém kole v roce 2010 vybrali z celkově 91. pozice představitelé Edmonton Oilers. Poslední juniorskou sezónu rozdělil 192 centimetrů vysoký hokejista opět mezi Acadie-Bathurst Titan a Victoriaville Tigres. Následně se upsal týmu Chicago Wolves v AHL. Za Vlky odehrál ve farmářské soutěži pouze 25 utkání, většinu sezóny strávil v ECHL v barvách Idaho Steelheads, kde zaujal jednatřiceti kanadskými body (7+24) ve 47 zápasech.

Díky tomu se vedení Vancouver Canucks rozhodlo nabídnout vytáhlému obránci nováčkovský kontrakt na tři roky. Ani v Britské Kolumbii však příležitost v nejlepší hokejové lize nepřišla, ani v AHL toho během tří sezón příliš neodehrál. Nejvíce času strávil až na druhé farmě v týmu Kalamazoo Wings, ale stále se mu nedařilo najít hokejovou pohodu. V Severní Americe již šikovný bek nechtěl pokračovat, a tak se díky svému agentovi přesunul do Rakouska, kde si ve dvou sezónách vyzkoušel nadnárodní EBEL v barvách Villacher SV a později také Innsbrucku. V Tyrolsku svými výkony učaroval pražskou Spartu, která ho přivedla jako posilu do zadních řad týmu trenéra Uweho Kruppa.

Hned v první sezóně se bek s pravým držením hole ukázal ve výborném světle, když se stal s dvanácti vstřelenými brankami nejlepším střelcem základní části mezi obránci. V následující sezóně si sice v produktivitě pohoršil (3+12), ale i tak patřil mezi nejvytíženější beky sparťanského mužstva a navíc základní část zakončil s kladnou bilancí +12. Po dvou letech se rozhodl pro změnu týmu v rámci české extraligy, když se upsal hradeckému Mountfieldu.

V základní části ročníku 2020/21 odehrál vinou zranění pouze 31 utkání. I přes to patřil s bilancí (7+11) k nejproduktivnějším obráncům týmu. Jeho přínos na ledě byl obrovský, v tabulce plus/mínus zaznamenal 20 kladných bodů, čímž mezi Lvy jasně dominoval. Pod Bílou věží pokračuje také v sezóně 2021/22 a své kvality prokazuje i nadále.