Akademie ČH
pá 19.2.2021 | Daniel Krátký | Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

MS U18 v Texasu? Obrovská motivace, shoduje se trojlístek Lvů

Nejbližší velkou světovou hokejovou akcí, která by se měla v roce 2021 konat, je mistrovství světa hráčů do osmnácti let. A i hradecký hokej bude mít na tomto světovém šampionátu své zastoupení, asistentem trenéra u této kategorie je totiž Tomáš Martinec. O nominaci navíc bojuje i trojice Lukáš Pajer, Matěj Pinkas a Petr Moravec, ta v uplynulém týdnu absolvovala kemp a také odehrála, kvůli koronaviru, teprve první přípravné duely.

Pro trojici hradeckých mladíků je účast na MS do osmnácti let velkou motivací. V Texasu totiž jejich ročník čeká jeden z nejdůležitějších turnajů v mládežnické kariéře. „Na mistrovství bych se rád podíval a byl bych strašně rád, kdyby ta šance přišla. Snažím se každým zápasem si říct o místo v sestavě,“ tvrdí Lukáš Pajer, toho času útočník prvoligových Litoměřic. Za Severočechy navíc nastupuje také Petr Moravec. „Rozhodně bych se chtěl hlavně do finální nominace dostat, to je pro mě priorita. Kdyby se to povedlo, tak chceme určitě medaili, to jsme si řekli už na prvním kempu,“ prozrazuje sedmnáctiletý útočník.

I v obranných řadách národního týmu do osmnácti let by klub zpod Bílé věže mohl mít své zastoupení. O nominaci usiluje také Matěj Pinkas. „Nějaká šance se na mistrovství dostat je a já se budu snažit, aby byla co největší. Motivace je to samozřejmě obrovská, vetší už být asi nemůže,“ usmívá se obránce se zajímavými parametry – 186 centimetrů a 86 kilogramů, který však trochu postrádá herní praxi.

Petr Moravec | foto: Martin Voltr

V minulém týdnu absolvovala zmiňovaná trojice kemp ve Vyškově, v rámci něj odehrála kategorie U18 také první přípravné zápasy. Nejdříve však trenéři předávali svým hráčům instrukce, jakým hokejem by se chtěli na světovém šampionátu prezentovat.

V prvním přípravném duelu se osmnáctka utkala s reprezentační dvacítkou, které podlehla 1:3, přičemž jedinou branku zaznamenal Petr Moravec. V sestavě nechyběli ani další Hradečtí – Lukáš Pajer i Matěj Pinkas. „Byl to podle mě docela slušný zápas, drželi jsme se věcí, které jsme si řekli a docela to fungovalo,“ hodnotí duel s o rok staršími kolegy právě Pinkas.

Následně vyrazil výběr trenéra Jakuba Petra směr Slovensko, kde v Piešťanech vyzval osmnáctku Slováků. A v prvním zápase neuspěl, proti našim východním sousedům padl 4:5, dva góly vstřelil opět Petr Moravec. Ve druhém duelu však český tým Slovensko porazil 3:2, na vítěznou branku krásnou crossovou přihrávkou nahrával forvard Lukáš Pajer. Do obou duelů naskočil ve třetí obranné dvojici také Matěj Pinkas. „Museli jsme hodně bruslit a srážet se, ale od druhé třetiny už to bylo mnohem lepší. A odrazilo se to i na výsledném skóre,“ vysvětluje hradecký obránce, který si v juniorce zahrál i se svým starším bratrem Tadeášem.

Lukáš Pajer | foto: Martin Voltr

V loňském roce se, pro mladé hokejisty, nejdůležitější turnaj před draftem nekonal. Letos se už uskuteční. Nebude to však v americkém Plymouthu a Ann Arboru, kde se měl konat už loni, nýbrž v Texasu. Organizátoři přesunuli mistrovství do amerických měst Frisco a Plano na předměstí Dallasu i z toho důvodu, že by v omezeném počtu mohli dorazit i diváci. Mimochodem, na zápasy Stars v NHL může v současnosti až kolem 30 % kapacity arény. Český tým se ve skupině B, která se odehraje ve Friscu, utká s domácími Spojenými státy, Ruskem, Finskem a Německem.

„Bylo by to super, kdyby se fanoušci mohli přijít podívat a my bychom si také po dlouhé době mohli zahrát před diváky,“ vykládá Lukáš Pajer, na kterého navazuje i litoměřický kolega Petr Moravec. „Možná by to byl i trochu nezvyk, vzhledem k této sezóně, ale hrát s diváky je vždy lepší než bez nich,“ přemítá. „Zápasům by to dodalo tu správnou atmosféru,“ věří na závěr obránce Matěj Pinkas.

V následujících dnech čeká reprezentanty do osmnácti let další kemp, na který jsou opět pozváni i tři hradečtí vyslanci. V Litoměřicích si navíc posléze tým vybuduje svou menší základnu, ve které se bude připravovat na světový šampionát v USA.

Matěj Pinkas | foto: Martin Voltr